Astronomsko društvo Varaždin nagradilo državnu prvakinju iz astronomije Elizabetu Canjuga Foto: AD Varaždin

Astronomsko društvo Varaždin nagradilo državnu prvakinju iz astronomije Elizabetu Canjuga

Varaždinske vijesti | 19.10.2024. u 20:00h | Objavljeno u Društvo

Učenica 7.b razreda VI. osnovne škole Varaždin Elizabeta Canjuga prošle je školske godine bila državna prvakinja iz astronomije. Njezina je mentorica bila predsjednica Astronomskog društva Varaždin i voditeljica Centra izvrsnosti za astronomiju, profesorica Milica Žabčić. Elizabeta je uz pomoć svoje mentorice i velikog truda uspjela postići ogroman uspjeh na državnom natjecanju.

Članovi Astronomskog društva Varaždin odlučili su Elizabeti uručiti vrijedan poklon kako bi se nju i ostalu djecu dodatno motiviralo i potaknulo na daljnje bavljenje astronomijom.

- Učenica je dobila Seestar S50. To je mali automatizirani teleskop za praćenje zvijezda i snimanje objekata slabog sjaja tehnikom zbrajanja snimaka. Uz apokromatski optički sustav, u malom paketu od 2,5 kg ugrađeni su astronomski filtri za blokiranje dijela svjetlosnog zagađenja, digitalna kamera HD rezolucije i računalo za obradu slika kojim se upravlja aplikacijom na mobitelu. Osim lijepih slika nebeskih maglica, S50 može isporučiti i neobrađene snimke u FITS formatu za daljnju obradu i za druge istraživačke projekte, npr. praćenje sjaja promjenjivih zvijezda i slično - pojasnila je predsjednica Astronomskog društva Varaždin Milica Žabčić.

Elizabeta je bila oduševljena poklonom, istaknuvši da je morala uložiti mnogo truda, učenja i rada kako bi ostvarila ovakav rezultat na državnom natjecanju. Mnogo su joj pomogli njezini mentori iz Centra izvrsnosti i roditelji.

- Nije bilo lako, no uz mnogo odricanja, sve je moguće - poručila je Elizabeta.

Astronomsko_drustvo_Varazdin_Elizabeta_Canjuga_19102024_1.jpg

Astronomsko_drustvo_Varazdin_Elizabeta_Canjuga_19102024_2.jpg

Astronomsko_drustvo_Varazdin_Elizabeta_Canjuga_19102024_3.jpg

Astronomsko_drustvo_Varazdin_Elizabeta_Canjuga_19102024_4.jpg

Astronomsko_drustvo_Varazdin_Elizabeta_Canjuga_19102024_5.jpg

Astronomsko_drustvo_Varazdin_Elizabeta_Canjuga_19102024_6.jpg