Antifašisti se oprostili od svog Ćire u čije je vrijeme u Varaždinu građen hotel Turist Foto: Ilustracija

Antifašisti se oprostili od svog Ćire u čije je vrijeme u Varaždinu građen hotel Turist

VV | 16.6.2020. u 08:00h | Objavljeno u Društvo

Članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista Varaždin priredili su komemoraciju za nedavno preminulog člana Ćirila Grabrovca.

Svojedobno predsjednik varaždinskog SUBNOR-a, član KPJ, ali i nositelj brojnih dužnosti u javnom i političkom životu Varaždina i okolice, Ćiro je najveći trag ostavio kao predsjednik Skupštine općine Varaždin. Funkciju prvog čovjeka Varaždina obnašao je punih osam godina, od 1974. do 1982.

U njegovom je mandatu došlo do značajnih infrastrukturnih radova u gradu poput izgradnje novih stambenih jedinica, dogradnje hotela Turist i tvorničkih objekata, obnove škola i modernizacije cesta u okolici. Svoj životni put Ćiril Grabrovec počeo je 1926. u zaseoku Brezova Gora kod Trakošćana. 1943. pridružuje se Narodnooslobodilačkom pokretu, postaje borcem, a kasnije i komandirom Ivanečke čete. Borio se i u redovima Zagorskog partizanskog odreda i 10. korpusa zagrebačkog u kojem ostaje do kraja rata. U borbi je ranjen u nogu. Poslije rata završava Visoku upravnu školu u Varaždinu te se uključuje u rad političkih i gospodarskih organizacija.

Obnašao je dužnost direktora Elektre, bio tajnik VIS-a, a odradio je i jedan zastupnički mandat u Saboru (1956.-1960.). Za svoj rad i doprinos društvu više puta je odlikovan. U mirovini se bavio planinarstvom. Zadnje godine života proveo je u Domu za starije u Radovcu gdje je preminuo 12. ožujka. Prema želji, kremiran je i pokopan na groblju Mirogoj, no kako se sprovodu radi pandemije koronavirusa nije moglo prisustvovati, antifašisti su mu odali počast čim se moglo okupiti u većem broju. S komemoracije su upućeni izrazi sućuti supruzi Emiliji i kćerki Vlasti.