25 godina Srednje škole Prelog - škole u kojoj je učenik ime, a ne broj

Varaždinske vijesti | 9.2.2024. u 21:14h | Objavljeno u Društvo

U Domu kulture u Prelogu danas je na prigodnoj svečanosti Srednja škola Prelog proslavila svoj 25. rođendan. Pozornicom je dominirala mladost ove škole, simbolizirajući njezinu svijetlu budućnost, a sjećanjima na rast ustanove i dosezanje najviših obrazovnih standarda te velikih uspjeha učenika na državnim i međunarodnim natjecanjima, uzvanike se podsjetilo na protekle godine.

Brojni su se uzvanici odazvali proslavi značajnog jubileja te pohvalili prosvjetne djelatnike i učenike Srednje škole Prelog koji su ustanovu učinili respektabilnom.

„Rezultati nisu jedino mjerilo, iako se i time možemo pohvaliti. Najvažnije mjerilo je zadovoljstvo naših učenika kojima je ova škola drugi dom, a nekima i prvi“, istaknuo je ravnatelj Srednje škole Prelog Tomislav Gregur, prof., te dodao:

„Kada smo počeli s radom, bili smo pioniri kao jedina škola u Međimurju s ugostiteljskim programom. Danas u našoj ustanovi provodimo eksperimentalne programe, povezujemo se s drugim obrazovanim centrima, povezujemo se i s lokalnom zajednicom kako bismo našim učenicima iz strukovnih smjerova osigurali praktičnu nastavu, ali i povećali šanse za zapošljavanje nakon školovanja,“, rekao je ravnatelj Srednje škole Prelog Tomislav Gregur, prof., naglasivši da i dalje, u interesu učenika, osluškuju i prilagođavaju program potrebama tržišta rada.

Župan Međimurske županije Matija Posavec je istaknuo da je obrazovanje područje u koje se iznimno mnogo ulaže i područje iz kojeg se to ulaganje stostruko vraća:

„Svi koji završe strukovni program u ovoj školi, pronađu posao, svi koji pođu dalje, završe fakultete, a neki od njih se i vrate kao profesori u svoju staru školu. U tom smislu ste uistinu mala škola velikoga srca, u kojoj je učenik ime, a ne broj“, rekao je župan, čestitavši ravnatelju, djelatnicima Škole te učenicima te naglasivši:

„Projektnu dokumentaciju za dogradnju Srednje škole Prelog odavno smo završili, a vi ste svojim radom stvorili uvjete da ustanova postane centar izvrsnosti iz ugostiteljstva i turizma i sada nam treba samo malo razumijevanja onih koji o tome odlučuju. S nama je gradonačelnik Preloga, danas u funkciji izaslanika premijera, pa nam možda može reći 'krenite u dogradnju škole!“, naglasio je Matija Posavec.

Gradonačelnik Preloga i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Ljubomir Kolarek naglasio je da je ponosan na razvojne dosege Srednje škole Prelog, s obzirom na veliki trud mnogih ljudi koji su inicijativu u prošlosti pretvorili u stvarnost: „Imamo školu s dušom, reprezentativnu u svakom pogledu. Što se tiče, dogradnje, projekt je prioritetan i sigurno neće biti izostavljena“, rekao je Kolarek.

Uzvanicima je na svečanosti prikazan film o rastu ove važne obrazovne institucije Međimurja, koju je prve godine pohađalo tek stotinjak učenika u samo četiri razredna odjeljenja. Danas je to suvremena srednja škola sa statusom regionalnog lidera među ugostiteljskim školama koju trenutno pohađa 270 učenika te u njoj radi 65 djelatnika, među kojima 28 mentora, mentora savjetnika i izvrsnih savjetnika.

Mladi voditelj Erik u vođenju programa rekao je:

„Neka današnje obilježavanje bude prilika za slavlje, sjećanje i zahvalu na značajnom razdoblju posvećenom obrazovanju, prijateljstvu i zajedništvu. Tijekom ovih 25 godina Srednja škola Prelog postala je mjesto gdje smo stekli ne samo znanje, već i prijatelje za cijeli život. Nastavnici su nas inspirirali, poticali na razmišljanje i usmjeravali prema uspjehu. Povodom ovog jubileja stvorili smo i novi vizualni identitet škole. Naš novi logo nije samo grafički element, već i simbol zajedništva, rasta i vizije koju dijelimo kao školska obitelj.“

Svečanosti su, uz domaćine – nastavnike i učenike - prisustvovali i predsjednik županijske Skupštine Dragutin Glavina, vijećnice i vijećnici Gradskoga vijeća Preloga, vikar Dominik Cestar, brojni načelnici međimurskih općina, predstavnici Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, ravnatelji škola i vrtića Međimurske županije, te poslovni partneri i suradnici ustanove.

Svečanost je nastupom uveličao školski zbor pod vodstvom Martine Jakšić Rodiger, prof., koji je izveo i himnu Škole, skladanu o prigodi velikoj jubileja, te brojni drugi učenici koji su svojim nastupima pokazali vještine stečene u ovoj školi. Glazbenim nastupom predstavili su se učenici Eva Petković, Gabrijel Kečkeš, David Vidović i Ivan Horvat s Ivanom Martinec Novak, prof., a vještinu stvaranja koktela pokazale su Ema Krnjak, Ela Janković te Nika Lovrek. Recitatorske vještine na pozornici su pokazale učenice Antonija Stančin i Marta Gregur.