Vrhovni sud RH preinačio je prvostupanjsku presudu Josipu Ledinku od četiri godine i četiri mjeseca zatvora Foto: Krešimir Đurić

Za pokušaj teškog ubojstva izvanbračne supruge dobio dvije godine više

M.P./Varaždinske vijesti | 13.11.2018. u 19:35h | Objavljeno u Crna kronika

Premda ga je prvostupanjski Županijski sud u Varaždinu zbog pokušaja teškog ubojstva izvanbračne supruge i prijetnje osudio na četiri godine i četiri mjeseca zatvora, Vrhovni sud RH usvojio je žalbu Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu te Josipa Ledinka osudio na šest godina i četiri mjeseca zatvora.

Podsjetimo, 49-godišnjak je u kuhinji kuće u Kapeli Podravskoj 29. svibnja prošle godine malokalibarskom puškom izvanbračnu suprugu - koju je prije toga u alkoholiziranom stanju dva puta verbalno i fizički napadao - ustrijelio u leđa. Nakon što je iz kuhinje pobjegla u smočnicu, došao je za njom, oborio je na tlo i šakom udario iznad lijevog oka, a potom sjeo na nju i uhvatio je za vrat daveći ju. Vjerojatno bi i uspio u svom naumu da je usmrti da u tom trenutku u kuću nije došao njen bratić kako bi joj pomogao. Ledinko je malokalibarsku pušku potom uperio prema njemu i napeo obarač govoreći mu "marš van".

Osim zbog pokušaja teškog ubojstva, za što mu je sudsko vijeće Županijskog suda u Varaždinu izreklo četverogodišnju zatvorsku kaznu, proglašen je i krivim zbog prijetnje bratiću, za što mu je izrečeno šest mjeseci zatvora, odnosno jedinstvena kazna zatvora u trajanju od četiri godine i četiri mjeseca.

Međutim, na tu je presudu prvostupanjskog suda žalbu uložilo Županijsko državno odvjetništvo koju je Vrhovni sud RH usvojio te preinačio prvostupanjsku presudu. Odnosno, Ledinku je izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od šest godina i četiri mjeseca pri čemu je utvrđeno kako je prvostupanjski sud neosnovano umanjio značaj otegotnih okolnosti za optuženika u vidu upornosti i kriminalne količine kod počinjenja kaznenih djela.