Župnik iz Kućan Marofa traži od Parkova jutarnje termine sahrana

| 8.10.2017. u 11:20h | Objavljeno u Aktualno

Umjesto uobičajenih termina sprovoda u poslijepodnevnim satima, zašto se oni ne bi održavali tijekom jutarnjih sati?

Taj je prijedlog, naime, varaždinskom gradonačelniku i gradskim vijećnicima stigao od župnika iz župe Kućan Marof dr. Karla Koračevića koji ukazuje da sadašnje vrijeme sprovoda na varaždinskim grobljima od 12 do 14 sati nikome ne odgovara.

- Ljudi u to vrijeme ili još rade ili kreću na posao. U srpnju i kolovozu na oko 35 stupnjeva u to vrijeme po preporukama liječnika ne bismo bez velikog razloga trebali izlaziti. Djelatnici “Parkova” su mi rekli da bi njima vrijeme od 10 do 12 sati bilo prihvatljivije. Ne vidim dakle baš nikakvog razloga zašto se sprovodi ne bi održavali u to vrijeme - navodi u svom dopisu Koračević, koji predlaže da se eventualna odluka o promjeni vremena sprovoda počne primijenjivati od 1. siječnja iduće godine.

Međutim, direktor Parkova Marin Bašić je, očitujući se na Koračevićev dopis, naveo da termin od 10 do 12 sati ne bi odgovarao ožalošćenim obiteljima.

- Temeljem Odluke o grobljima, pokop se odvija svakim danom osim nedjelje, blagdana i praznika u vrijeme koje odredi uprava groblja u sporazumu s naručiteljem pokopa između 10 i 16 sati ovisno o godišnjem dobu i drugim vremenskim uvjetima. Tijekom svibnja, lipnja, srpnja i kolovoza vrijeme se produžuje do 19 sati. Poučeni dosadašnjim iskustvom prilikom određivanja termina za sahrane, smatramo da termin od 10 do 12 sati ne bi odgovarao ožalošćenim obiteljima - ukazuje Bašić.

Nadalje ističe kako se većina ukopa obavlja u klasične zemljane grobove kod kojih je najčešće potrebno ručno iskopati jamu.

- Ne bi bilo dovoljno vremena da se jama iskopa i pripremi za ukop u predloženim terminima, naročito u dane kada se održava više sahrana - ističe Bašić napominjući kako nitko iz Varaždinske biskupije o toj temi nije razgovarao s nadležnim djelatnicima Parkova te nitko iz Parkova nije iznio stav da je termin od 10 do 12 sati prihvatljiv i izvediv.