Županijska skupština: U prvoj polovici godine ostvarili višak prihoda od 8,3 milijuna kuna

Varaždinske vijesti | 3.10.2019. u 11:45h | Objavljeno u Aktualno

Na sjednici jučerašnje Županijske skupštine je prihvaćeno Izvješće o radu župana za prvo polugodište 2019. godine, kao i polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna za 2019. te druge izmjene i dopune proračuna za ovu godinu.

- U prvoj polovici ove godine ostvarili smo višak prihoda od 8,3 milijuna kuna, pri čemu imamo povećanje od 15,5 posto prihoda od poreza na dohodak, sa čime smo zadovoljni. Gospodarstvo radi pristojno, a plaće su porasle 7 posto, dva puta više nego na razini Hrvatske, pa više po tome nismo posljednji, nego na 15. mjestu. Time nismo zadovoljni, ali ipak je došlo do pomaka i povećanja plaća, a time i povećanja prihoda proračuna. Međutim, problem o kojem se javno ne govori su prijedlozi izmjena Zakona porezu na dohodak, kojima država želi uvesti olakšice za mlade do 30 godina, ali ne svojim novcem, nego novcem županija, gradova i općina. Varaždinska županija će, prema aktualnim prijedlozima, time izgubiti 8 posto prihoda. Problem je i to što mi do 15. listopada moramo izraditi prijedlog proračuna za 2020. godinu, a od države nismo dobili nikakve parametre koliki će nam biti prihodi od poreza. Hoće li novac koji će nam oteti nadoknaditi kompenzacijskim mjerama, što se već jednom dogodilo, u ovom trenutku ne znamo - rekao je župan Radimir Čačić.

Na sjednici je usvojena Odluka o kriterijima za određivanje zakupnine i davanja u zakup poslovnog prostora Doma zdravlja Varaždinske županije i Ljekarne Varaždinske županije.

Vijećnici su donijeli i zaključak o pravu uporabe dijela bivše vojarne "Ivan Drašković" u Optujskoj ulici u Varaždinu, a radi osnivanja Konjičkog centra Varaždinske županije, čiji je cilj valorizacija povijesne i kulturne baštine. U planu je uređenje Prezentacijskog centra Varaždinske husarske granične pukovnije i stvaranja centra za bavljenje različitim vrstama jahanja, od rehabilitacijskog preko rekreativnog, pa do škole jahanja za različite uzraste.

Za ravnatelja Županijske uprave za ceste Varaždinske županije vijećnici su ponovno imenovali Tomislava Osonjačkog, kojem je to četvrti mandat na čelu ŽUC-a. Skupština je dala i suglasnost na izvještaj o izvršenju Financijskog plana ŽUC-a za prvih šest mjeseci te podržala rebalans Financijskog plana za ovu godinu.

Prihvaćena je informacija o stanju gospodarstva Varaždinske županije za 2018. godinu i prvo polugodište 2019. godine. Vijećnici su većinom glasova prihvatili i izvješća o radu za 2018. godinu Garancijske agencije Varaždinske županije, Zone Sjever, trgovačkih društava Piškornica, Piškornica sanacije i Piškornica sanacijsko odlagalište, dok većinom glasova nisu prihvatili izvješće o radu za 2018. Agencije za razvoj Varaždinske županije. Ujedno je prihvaćeno izvješće o radu Vatrogasne zajednice Varaždinske županije za 2018. godinu.

zupanijska_skupstina_rujan_2019_3.JPG

zupanijska_skupstina_rujan_2019_1.JPG