Zdravstvene ustanove u županiji: U prvom polugodištu troškovi za struju porasli i više od 80%! Foto: VV arhiva

Zdravstvene ustanove u županiji: U prvom polugodištu troškovi za struju porasli i više od 80%!

I. Dreven, I. Harači Pintarić | 19.9.2022. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

Jesenski paket mjera za ublažavanje posljedica rasta cijena energenata, predstavljen na sjednici Vlade RH 8. rujna, uključuje i ublažavanje rasta cijena električne energije za javni i neprofitni sektor.

Prvenstveno se to odnosi na dječje vrtiće, škole, fakultete, knjižnice, muzeje, bolnice, zdravstvene ustanove, domove za starije i nemoćne, udruge, vjerske zajednice, općine, gradove i županije. Svima njima osigurava se jeftinija električna energija u visini univerzalne usluge za kućanstvo s prosječnom cijenom od 62 eura po MWh.

Porast cijena energenata u proteklom su razdoblju u velikoj mjeri osjetile i zdravstvene ustanove čiji je osnivač Varaždinska županija, stoga smo upitali koliko su im porasli troškovi režija (struje, vode, plina) u prvih šest mjeseci ove godine, u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

- Ljekarna Varaždinske županije bilježi povećanje troška za električnu energiju u prvom polugodištu 2022. godine za oko 88 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine. Trošak za prirodan plin u prvom polugodištu 2022. veći je za oko 19 posto u odnosu na isto razdoblje 2021., a trošak za potrošnju vode u prvom polugodištu 2022. istovjetan je trošku za prvo polugodište 2021. budući da se cijena za m3 vode, za sada, nije mijenjala – odgovorili su nam iz Županije.

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice bilježi povećanje troškova električne energije za 84,81 %, troškove plina za 38,94 %, a troškove vode za 74,68 %. Dom zdravlja Varaždinske županije zabilježio je povećanje troškova električne energije za oko 85 %, plina za 58 % i vode za oko 4 %.

Koliko su porasli troškovi u ostalim zdravstvenim ustanovama, koje su zgrade energetski obnovljene te pridržavaju li se u zdravstvu i na koji način mjera štednje, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...