Zavod krivotvorio dokumente radi namještanja jednostavne nabave? Foto: Ilustracija

Zavod krivotvorio dokumente radi namještanja jednostavne nabave?

| 15.1.2018. u 16:03h | Objavljeno u Aktualno

Zavod za javno zdravstvo (ZJZ) Varaždinske županije krivotvorio je javne isprave radi namještanja javnog nadmetanja, tvrdi Saša Kranjc, vlasnik poduzeća Euroanalitika, koji je sa svojom sumnjom upoznao više subjekata, između ostalog, Ministarstvo gospodarstva i poduzetništva te Grad Varaždin, odnosno varaždinske gradske vijećnike, ali i DORH.

U dopisu naglašava da su u ZJZ-u „krivotvorili dokumentaciju radi pogodovanja određenom dobavljaču“.

- Smatram da bi građani morali biti upoznati sa činjenicom da im se o važnom segmentu života, kao što je zdravstvo, jednim dijelom brine krivotvoritelj - navodi Kranjc, kojemu je sporan dio bagatelnih nabava ZJZ-a tijekom prošle godine.

Navodeći da su pojedine cijene bagatelnih nabava „urnebesno smiješne“, priložio je presliku 4. Izmjena i dopuna javne nabave za 2017. godinu, tvrdeći da se radi o “ najobičnijem falsifikatu”.

Riječ je o dokumentu iz listopada prošle godine, koji je potpisao ravnatelj ZJZ-a dr. vet. Krunoslav Kovačić, a odnosi se na čak stotinjak postupaka jednostavne nabave, kod koje se nije potrebno pridržavati Zakona o javno nabavi, već internih pravilnika. Tako se u Pravilniku o bagatelnoj nabavi ZJZ Varaždinske županije propisuje da je za predmete nabave, čija je procijenjena vrijednost manja od 120.000 kuna, dovoljno prikupiti samo jednu ponudu, odnosno tri, ukoliko je predmete nabave procijenjene vrijednost veće od 120.000 kn, a manji od 200.000 kn za nabavu roba i usluga, odnosno manja od 500.000 kn za nabavu radova.

Sukladno tom pravilniku, ZJZ je lani nabavio razne stvari, počevši od papira za pisače te tonere i uredsku opremu, za koje je utrošeno 22 tisuće, odnosno 92 tisuća kuna, pa do testera za droge (56.000), kemikalija (115 tisuća), testova za dijagnostiku bakterijskih toksina (95 tisuća kuna) te bact/alert bočica za hemokulture (197 tisuća kuna).

Iz zadnjih izmjena i dopuna jednostavne nabave ZJZ-a, primjerice, vidljivo je da je za rashodni materijal i energiju lani izdvojeno 2,6 milijuna kuna, usluge više od 900 tisuća, ostale rashode 180 tisuća, dodatna ulaganja na građevinskim objektima 283 tisuće kuna te nabavu opreme 1,35 milijuna kuna.

Upravo su posljednje stavke, nabave opreme i građevinski zahvati, najspornije. Tako Kranjc ukazuje na bagatelne nabave „ostalih usluga tekućeg i investicijskog održavanja“ u iznosi od 112 tisuća kuna, računalnih programa za 30 tisuća kuna, uređaja za besprekidno napajanje UPS za 42 tisuće kuna te 118 tisuća kuna za rekonstrukciju poslovnog prostora ravnatelja, zajedničkih službi i zdravstvene ekologije. Međutim, najsporije su ipak cijene nekih vrijednih uređaja, kao što je GF ASS sustav (za analizu metala), koji je navodno koštao svega 112 tisuća kuna pa ICP OES za 119.000 kuna, ICP OES za ordeđivanje prisustva teškim metala u vodi, hrani itd.

Što na ove navode kažu u Zavodu za javno zdravstvo, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti