Zaklada solidarnosti u 2019. godini prikupila 152.400 kuna za studente, đake i potrebite

| 6.2.2020. u 16:09h | Objavljeno u Aktualno

Gradonačelnik Ivan Čehok danas je uz vršiteljicu dužnosti Upraviteljice Zaklade solidarnosti Grada Varaždina Darinku Hajduk-Vučić, održao konferenciju za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati rada Zaklade solidarnosti Grada Varaždina.

- Naša Zaklada solidarnosti Grada Varaždina je u ovih 16 godina prikupila oko 4 milijuna kuna i darovala ih našim siromašnijim građanima, građanima u potrebi, studentima, đacima, mladima, postdiplomantima. U suradnji je s Utočištem sv. Nikola, s ustanovama, školama. Važno je reći da se prošle godine prikupilo oko 160.000 kuna, za četrdesetak naših građana koji su socijalno prikraćeni podmireni su troškovi stanovanja, za studente i đake među kojima su oni deficitarnih zanimanja i oni koji postižu odlične rezultate, poput djevojke koja je upisala Oxford, a nije imala dovoljno novčanih sredstava za prvu godinu studija, osigurane su stipendije. Zaklada obavlja važan zadatak u društvu za sve građane. Uz gospođu Hajduk-Vučić, koja već 16 godina za Zakladu radi potpuno besplatno, Upravno vijeće zaklade isto tako daruje svoje slobodno vrijeme i svoj novac za sve one koji su u potrebi. Grad Varaždin će i dalje podupirati Zakladu solidarnosti jer sva ta sredstva dolaze uvijek onima kojima su najpotrebnija - poručio je gradonačelnik.

Zaklada solidarnosti Grada Varaždina je u 2019. godini ugovornom donacijom Grada (50.000,00 kn) i vlastitim aktivnostima ostvarila ukupna sredstva u iznosu od 152.378,00 kn.

- Dodijeljene su jednokratne socijalne pomoći u ukupnom iznosu od 67.963 00,00 kn, a primilo ih je 44 sugrađana u potrebi. Povodom uskršnjih blagdana prigodnim poklonima darivano je 270 osoba starije životne dobi, a u potrebi zdravstvenog liječenja, pomoć je primilo 5 osoba u ukupnom iznosu od 8.000,00 kn. Posebna pažnja protekle je godine posvećena osiguranju financijskih sredstava za učeničke i studentske stipendije, a organiziran je i humanitarni koncert „Ostanite u Varaždinu“. Mjesečne stipendije od 500 kn prima četrnaest učenika i studenata deficitarnih zanimanja, slabijih materijalnih mogućnosti, a Zaklada je još petnaestorici učenika i studenata dodijelila jednokratne pomoći za troškove školovanja. Ukupno je za takve pomoći u protekloj godini izdvojeno 43.000,00 kn  - izvjestila je Darinka Hajduk-Vučić.

Zaklada solidarnosti je s Gradom Varaždinom projektni partner Centru za rehabilitaciju Varaždin u projektu OSO - organizirano stanovanje osoba s invaliditetom, za čije financiranje je u postupku odobravanje sredstva iz EU fondova. 

Gradonačelnik je također najavio organizaciju velikog humanitarnog koncerta za Zakladu solidarnosti, a koji će se vjerojatno održati krajem godine ili početkom sljedeće u varaždinskoj Areni.