Zgrada Vodotornja, koja je izgrađena 60-ih godina prošloga stoljeća, bit će napokon obnovljena Foto: VV arhiva; Varaždinska županija

Za obnovu Vodotornja odobreno 6,4 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava

Varaždinske vijesti | 9.3.2018. u 10:03h | Objavljeno u Aktualno

Zgrada Vodotornja, koja je izgrađena 60-ih godina prošloga stoljeća, bit će napokon obnovljena. Varaždinskoj županiji je za projekt energetske obnove ovoga objekta Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio gotovo 6,4 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava (6.392.197,50 kuna).

Bespovratna sredstva se dodjeljuju iz Europskog fonda za regionalni razvoj unutar Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“, kojima se potiče energetska obnova zgrada javnog sektora s ciljem da se godišnja potrošnja energije za grijanje, odnosno hlađenje smanji za najmanje 50 posto. Ukupna vrijednost projekta obnove Vodotornja, u koju se nije ulagalo zadnjih 50-ak godina, iznosi 13,9 milijuna kuna.

vodotoranj_1.jpg

- Projektni prijedlog udovoljava svim uputama za prijavitelje definiranima uvjetima i kriterijima te se predlaže za sufinanciranje - navedeno je u obavijesti Fonda koju je potpisao direktor Dubravko Ponoš.

Sada se očekuje donošenje odluke o financiranju, koju potpisuje čelnik Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja. Projektom energetske obnove Vodotornja predviđena je rekonstrukcija fasade, rekonstrukcija sustava grijanja, hlađenja i ventilacije, kao i rekonstrukcija sustava rasvjete  prostora s elektroinstalacijama zgrade.

Ovaj projekt je samo jedan od ukupno 16 koje su Varaždinska županija, odnosno ustanove u njezinom vlasništvu prijavile za energetsku obnovu na javni poziv „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“. Ukupna vrijednost prijavljenih projekata je 174 milijuna kuna.

Od toga se šest projekata odnosi na obnovu važnih javnih objekata, a to su, uz Vodotoranj, zgrada Minerve u Varaždinskim Toplicama (73,2 milijuna kuna), Dom za starije i nemoćne osobe Varaždin (28,1 milijun kuna) te tri objekta u sklopu Opće bolnice Varaždin, zgrade Psihijatrije (4,8 milijuna kuna), Poliklinike (7,1 milijun kuna) i Mikrobiologije (5,8 milijuna kuna).

Varaždinska županija će energetski obnoviti čak 10 škola, u koje će ukupno biti uloženo 41 milijun kuna. Pritom su najveći projekti energetske obnove Druge gimnazije Varaždin od 8,3 milijuna kuna, Srednje škole Ivanec od 8,2 milijuna kuna, OŠ Novi Marof  od 7,4 milijuna kuna i OŠ Martijanec od 6,8 milijuna kuna. Tu su još i projekti energetske obnove OŠ Metel Ožegović Radovan (2,7 milijuna kuna), OŠ Varaždinske Toplice (2,3 milijuna kuna), OŠ Donja Voća (2,1 milijuna kuna), PŠ Lovrečan pri OŠ Cestica (1 milijuna kuna), PŠ Cvetlin pri OŠ Višnjica (0,9 milijuna kuna) i PŠ Nedeljanec pri OŠ Vidovec (0,9 milijuna kuna).

vodotoranj_2.jpg