Vojarna u Optujskoj pretvorit će se u gradski podcentar

Napisao/la: -

Grad Varaždin provodila je projekt MAPS – Military assets as public spaces kroz kojeg u mreži s još devet europskih gradova zajedničkim snagama, razmjenom iskustava te uz pomoć međunarodnih stručnjaka programa URBACT III Europske unije želi stvoriti održivi plan razvoja i revitalizacije dijela vojarne u Optujskoj ulici. Tim je povodom danas održana završna konferencija projekta MAPS.

- Napravljen je Integriran akcijski plan koji pokazuje kako Varaždin namjerava riješiti problem integracije vojarne. Znamo da se vojska vratila u dio vojarne, a Gradu je ostalo oko četira hektara. Grad je napravio određenu parcelizaciju tog prostora, ima 13 objekata a od toga ih je osam u dobrom stanju a pet u nešto lošijem. Grad se cijelo vrijeme trudio da ti prostori imaju svoje zakupce kako bi se održavali, odnosno da nisu zapušteni - rekao je zamjenik varaždinskog gradonačelnika Zlatan Avar.

Dodao je kako su prije nekoliko mjeseci dio prostora dali Crvenom križu kojeg tamo namjeravaju i trajno preseliti. Ujedno tamo svoj laboratorij već ima Centar kompetencija a u jednom trenutku interes je pokazalo i Sveučilište Sjever.

- U daljnjim pregovorima ćemo vidjeti u kojem smjeru ćemo krenuti ali građani definitivno mogu očekivati da će se maknuti ograde i taj dio vojarne će se stopiti s gradom. Zgrade će se obnoviti no sve ovisi o njihovoj namjeni, a u to će se krenuti tek kada ćemo imati dovršene projekte odnosno kada će se znati namjena svakog objekta - rekao je zamjenik Avar.

Privremeni pročelnik Upravnog odjela za EU projekte, upravljanje imovinom i gospodarstvo Grada Varaždina, Tomislav Bogović istaknuo je kao su 2010. godine samo dio vojarne dobili na upravljanje, a od onda se čekalo da se državna tijela izjasne o namjeni vojarne.

- Sada smo izvršili parcelizaciju i podnijeti ćemo zahtjev te se nadamo da ćemo taj dio vojarne dobiti u vlasništvo - rekao je Bogović

Arhitektica Maja Kireta objasnila što se namjerava napraviti na mjestu vojarne.

- Mi u ovom Integriranom akcijskom planu nudimo nekakav gradski podcentar. Taj centar neće biti konkurencija Korzu i neće odvući ljude iz jezgre ali na tom cijelo području se svakako može izgraditi nekakva urbana kultura. Takvi sekundarni centri su potrebni u gradovima, a Varaždin to nema. Nešto slično su nam i građani odgovarali u našim anketama. Predlagali su nekakve prostore za udruge, coworking prostore, sportska događanja odnosno sve što čini dinamiku jednog malog kvarta. Mi smo u akcijskom planu zadali nekakvi petogodišnje razdoblje za provedbu koje smo podijelili u tri faze. U prvoj fazi su prostori koji se odmah mogu staviti u namjenu, u drugoj fazi su prostori koje trebaju malo više radova i građevinsku dozvolu. U trećoj fazi bi već trebali imati program koji će se napRaviti prema željama i potrebama građana i korisnika. Trebao bi se napraviti suvremeni javni prostor koji bi trebao biti dobro dizajniran, prilagodljiv i socijalno uključiv za sve građane. To je nekakav konačni cilj ali vidjet ćemo kako će teći ove prve dvije faze. Provedba izvedbe plana zapravo ovisi o vlasništvu. Ako se riješi vlasništvo, ovaj projekt nema nikakve prepreke -

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.