FOTO Medicinske sestre i tehničari Doma zdravlja proslavili svoj dan Foto: Martin Novosel

FOTO Medicinske sestre i tehničari Doma zdravlja proslavili svoj dan

| 10.5.2024. u 14:11h | Objavljeno u Aktualno

Međunarodni dan sestrinstva obilježava se diljem svijeta 12. svibnja, na datum rođenja čuvene Florence Nightingale (1820.-1910.), utemeljiteljice modernog sestrinstva.

Svoj su dan prigodnim druženjem danas obilježili medicinske sestre i tehničari Doma zdravlja Varaždinske županije.

dan_sestrinstva_dom_zdravlja_varazdinske_zupanije_10052024_1.jpg

Anica Kolenko, prvostupnica sestrinstva, u Domu zdravlja Varaždinske županije počela je raditi 2001. godine, odnosno odmah nakon završenog studija sestrinstva na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu. Naglasila je važnost prevencije i što ranijeg otkrivanja bolesti kako bi ishod liječenja bio što bolji i povoljniji.

- Budući da se taj oblik zdravstvene zaštite pruža na primarnoj razini zdravstvene zaštite, odlučila sam svoj profesionalni put započeti u Domu zdravlja Varaždinske županije. Pružila mi se prilika rada na poslovima patronažne sestre gdje sam mogla započeti raditi upravo ono čemu sam težila i što sam željela, kroz posao provoditi zdravstveno prosvjećivanje populacije svih dobnih skupina. Ovaj posao zahtijeva trajno stjecanje znanja i vještina kako bi svim našim korisnicima mogli pružiti što kvalitetniju zdravstvenu skrb. Rad na terenu, u zajednici, odnosno u kući korisnika zdravstvenih usluga od nas zahtijeva vještine dobre organizacije, samostalnosti, odlučnosti, dobre komunikacijske vještine, ali i visoku razinu znanja. Nerijetko smo prvi kome se pacijenti obrate zbog određenih zdravstvenih problema, traže od nas savjet ili pomoć za daljnje postupanje. Upravo je to ono što me iznimno veseli, kad mogu nekome pomoći. Zbog kvalitetne timske suradnje sa svim djelatnicima Doma zdravlja Varaždinske županije i posla koji me ispunjava i raduje, u ovoj ustanovi radim već pune 23 godine - rekla nam je Anica.

dan_sestrinstva_dom_zdravlja_varazdinske_zupanije_10052024_14.jpg

Ivana Stančić Soldatek, magistra sestrinstva, u Domu zdravlja počela je raditi prije pet godina.

- Prvo sam radila u ordinaciji obiteljske medicine, a danas radim kao medicinska sestra u palijativnom timu. Svojim entuzijazmom i upornošću, pozitivnošću i uvjerenjem da ono što radim ima smisla, svaki rad čini mi lakšim. Rezultati i napredci koji potom dolaze samo me dodatno pune pozitivom i još većom energijom za rad - naglasila je Ivana.

Kako je istaknuo ravnatelj županijskog Doma zdravlja Jurica Veronek, Međunarodni dan sestrinstva ove godine provodi se pod motom "Naše medicinske sestre, naša budućnost".

- U Domu zdravlja Varaždinske županije zaposleno je 95 medicinskih sestara i tehničara različitih razina obrazovanja. Medicinske sestre i tehničari okosnica su naše ustanove, a rade i djeluju gotovo u svim djelatnostima Doma zdravlja, od obiteljske, dentalne, patronažne djelatnosti, zdravstvene zaštite žena, zdravstvene zaštite djece, medicine rada te palijative. Bez medicinskih sestara i tehničara u Domu zdravlja ne bi bilo moguće organizirati rad, odnosno pružanje kontinuirane zdravstvene usluge - napomenuo je Veronek.

dan_sestrinstva_dom_zdravlja_varazdinske_zupanije_10052024_11.jpg

Dodao je da Dom zdravlja Varaždinske županije u skladu s mogućnostima nastoji trajno pratiti medicinske sestre i tehničare kroz omogućavanje kontinuirane edukacije za stjecanje novih znanja i dodatnih vještina, kao i zanavljanjem odnosno opskrbom svom potrebnom opremom za stvaranje što boljih uvjeta za rad.

- Svim medicinskim sestrama i tehničarima želimo sretan Međunarodni dan sestrinstva. Predanost, suosjećanje i nesebičnost ovih zdravstvenih djelatnika prema ljudima prisutno je kao u rijetko kojoj drugoj profesiji, stoga im ovim putem zahvaljujemo na neumornom radu, razumijevanju i profesionalnosti - poručio je ravnatelj Doma zdravlja.

dan_sestrinstva_dom_zdravlja_varazdinske_zupanije_10052024_2.jpg

dan_sestrinstva_dom_zdravlja_varazdinske_zupanije_10052024_3.jpg

dan_sestrinstva_dom_zdravlja_varazdinske_zupanije_10052024_5.jpg

dan_sestrinstva_dom_zdravlja_varazdinske_zupanije_10052024_6.jpg

dan_sestrinstva_dom_zdravlja_varazdinske_zupanije_10052024_7.jpg

dan_sestrinstva_dom_zdravlja_varazdinske_zupanije_10052024_8.jpg

dan_sestrinstva_dom_zdravlja_varazdinske_zupanije_10052024_9.jpg

dan_sestrinstva_dom_zdravlja_varazdinske_zupanije_10052024_12.jpg

dan_sestrinstva_dom_zdravlja_varazdinske_zupanije_10052024_13.jpg