ilustracija

Vlada RH: 121 milijun kuna za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi

Varaždinske vijesti | 4.3.2021. u 17:10h | Objavljeno u Aktualno

Na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske usvojen je Program državne potpore za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi za 2021. godinu. Potpora će biti dodijeljena uzgajivačima mliječnih krava i rasplodnih krmača, proizvođačima duhana i maslinovog ulja te za očuvanje domaćih i udomaćenih sorti poljoprivrednog bilja, za što je osigurano ukupno 121 milijun kuna iz Državnog proračuna.

Za provedbu Programa planiran je maksimalni predviđeni iznos omotnice za potporu uzgoja mliječnih krava u vrijednosti 51 milijun kuna, za uzgoj rasplodnih krmača 18,5 milijuna kuna, za proizvodnju duhana 42 milijuna kuna, za proizvodnju maslinovog ulja 8,5 milijuna kuna te za očuvanje domaćih i udomaćenih sorti poljoprivrednog bilja milijun kuna.

- U naporima da stabiliziramo situaciju u najranjivijim sektorima održali smo kontinuitet državnih potpora i osigurali 121 milijun kuna kao preduvjet za rast i oporavak djelatnosti od velike gospodarske, ali i tradicijske vrijednosti za Hrvatsku - izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković te naglasila kako su upravo ovakve mjere pridonijele prvom rastu proizvodnje mlijeka nakon sedam godina.

Program ima za cilj unaprjeđenje uzgoja u sektoru mliječnog govedarstva i svinjogojstva, unaprjeđenje proizvodnji duhana i maslinovog ulja te očuvanje domaćih i udomaćenih sorti poljoprivrednog bilja. Korisnici potpora Programa odnose se na poljoprivrednike upisane u Upisnik poljoprivrednika, poljoprivredne površine upisane u ARKOD sustav te propisno označena i evidentirana grla u Jedinstvenom registru domaćih životinja (JRDŽ).