VIDEO Čačić: Za novi mandat spremni projekti vrijedni više od 2,5 milijarde kuna

VV | 3.3.2021. u 13:58h | Objavljeno u Aktualno

Radimir Čačić službeno je objavio kandidaturu za župana Varaždinske županije ispred Narodne stranke - Reformisti. Zamjenik će mu i u sljedećem mandatu biti dosadašnji zamjenik župana Robert Vugrin. Čačić je u svom predstavljanju istaknuo kako je Županija kontinuirano od dolaska Reformista na čelo Županije lider Hrvatske po povlačenju europskih sredstva s gotovo 215 puta više povučenog novca u odnosu na prethodne 4 godine, a u novom mandatu je najavio provedbu projekta vrijednih više od 2,5 milijarde kuna.

Podsjetio je kako je danas Varaždinska županija najbolja po realizaciji svih europskih projekata u 2018., 2019. i 2020. godini te  najbolja u Hrvatskoj po povlačenju EU novca za energetsku obnovu javnih zgrada.

get_hi_media_2.jpg

- U našem je mandatu došlo do eksplozije projekata. Pokrenuti su i realizirani EU projekti vrijedni više od 860 milijuna kuna, što je 215 puta više povučenog novca u odnosu na prethodne 4 godine. U zdravstvu su pokrenuti EU projekti vrijedni više od pola milijarde kuna, a tijekom četverogodišnjeg mandata završili smo ili realiziramo obnovu i gradnju 28 škola. Uveli smo model osiguranja u poljoprivredi uz 96-postotno financiranje u različitim formama, a istovremeno smo postali najuspješniji u brendiranju svojih proizvoda na razini EU-a. U brendu bučinog ulja smo u svjetskom vrhu, a drugi smo najuspješniji u Hrvatskoj kad je u pitanju kvaliteta vina. Sve to realizirano je uz suficit Županije od 36 milijuna kuna. Županija je u mojem mandatu pokazala izvrsnost na djelu nasuprot dokazanoj nesposobnosti prethodne županijske vlasti i u četiri godine dokazane nesposobnosti gradske vlasti – kazao je predsjednik Reformista Radimir Čačić.

Kao glavni zadatak u mandatu 2021. – 2025. izdvojio je još intenzivniju pripremu i prijavu EU projekata. Spremni su projekti vrijedni više od 2,5 milijarde kuna.

Kao najznačajnije projekte izdvojio je zdravstveno turistički kompleks u Varaždinskim Toplicama; Jupiter i Josipova kupelj vrijedan 600 milijuna kuna te projekt izgradnje geotermalne elektrane na području Lunjkovec-Kutnjak, a u drugoj fazi i na području Ludbrega.

- Nakon povrata investicije u roku od 10 godina iz same dobiti iz geotermalne elektrane osigurat ćemo povećanje izvornih prihoda Županije za najmanje 50 posto i time stvoriti podlogu za daljini razvoj Županije u desetljećima u budućnosti te financijsku neovisnost od centralne države – rekao je Čačić.

- Očekujemo potpisivanje Razvojnog Sporazuma te bitno povećanje EU sredstava. Pokrenut ćemo Konzervatorij za studij glazbe i medija, dogradnju i rekonstrukciju osnovne škole Ivanec, praktikuma škola Arboretum Opeka i Gospodarske i Strukovne škole Varaždin te srednje škole Ludbreg s dvoranom, dogradnju osnovnih škola Nova Ves, Strmec i Svibovec Podravski, izgradnju sportskih dvorana u područnim školama Črešnjevo, Remetinec, Bisag, Donja Voća, Vinica, Cvetlin, Završje i Druškovec. Na području zdravstva realizirat ćemo novi bolnički operacijski blok, novi objekt Zavoda za javno zdravstvo, izgradnju i opremanje dnevnog boravka za starije u Novom Marofu, revitalizaciju arboretuma uz obnovu dvorca Opeka te izgradnju distribucijskog centar sa hladnjačama. Na području zaštite kulturne i prirodne baštine izgradit će se prezentacijski centar u podrumu i Atrija Županijske palače, obnovit kompleks austrougarske jahaone, izgraditi akvarij u Vodotornju te realizirati projekt špilje Vindija i arheoloških nalaza Aqua Isae – najavio je, među ostalim, Čačić.

U sljedeće četiri godine očekuje podršku države pri realizaciju projekta brze pruge te desetljećima najavljivanih projekta poput brze ceste Varaždin-Krapina i Podravske brze ceste.

get_hi_media_1.jpg

Kandidat za zamjenika župan Robert Vugrin istaknuo je kako mu je čast ali i izazov prihvatiti kandidaturu.

- Moj osobni stav je da je neodgovorno ne iskoristiti priliku koja nam se pruža da sredinu u kojoj živimo učinimo boljim mjestom za život. Projekti i aktivnosti koje smo provodili tijekom 4 godine imale su utjecaj kako na školarce tako i na naše djedove i bake, kako na one u ruralnim i rubnim dijelovima županije tako i na one u gradskim središtima – rekao je Vugrin i naglasio kako danas nije predstavljena lista želja već projekti s imenom i prezimenom, financijskom projekcijom, vizijom kako će izgledati i idejom kako ih realizirati.

Na predstavljanju kandidata prisutni su bili predsjednica Županijske organizacije Reformista Varaždinske županije i saborska zastupnica Natalija Martinčević, predsjednik Regionalnog Saveza Reformista Sjeverozapadne Hrvatske i državni tajnik Tomislav Paljak, te potpredsjednici Županijske organizacije Reformista Varaždinske županije Valerija Paljak i Željko Bedeković.

get_hi_media.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci