Vatrogasci savjetuju: Oprezno u novogodišnjoj noći Foto: HVZ

Vatrogasci savjetuju: Oprezno u novogodišnjoj noći

Varaždinske vijesti | 31.12.2019. u 13:16h | Objavljeno u Aktualno

Pred nama je novogodišnja noć koja se nerijetko slavi vatrometom, ali i ostalim pirotehničkim sredstvima koji su čest uzrok požara. A da neodgovorno ponašanje u blagdansko doba za posljedicu ima brojne vatrogasne interevencije, svjedoči izvješće Vatrogasnog operativnog središta Hrvatske vatrogasne zajednice. Tako su tijekom ovog prosinca zabilježena čak 732 požara, od čega 388 požara objekta, 81 požar plovila i vozila te 263 požara na otvorenome prostoru.

Najčešći uzroci požara na objektima u blagdansko vrijeme su adventski vijenci i svijeće ostavljene bez nadzora, neispravne božićne lampice te upotreba pirotehničkih sredstava.

Unatoč uvriježenom mišljenju kako se velik broj požara događa ljeti kad su visoke temperature, brojke o velikom broju požara na otvorenom prostoru u posljednjih mjesec dana svjedoče kako su oni itekako mogući i u zimskom razdoblju, pri niskim temperaturama. Dokaz tome je i jučerašnji požar kod Dugog rata u čijem gašenju je sudjelovalo 70 vatrogasaca i jedan protupožarni zrakoplov. Vatrogasci bilježe i velik broj požara kontejnera čiji je uzrok, uz neoprezno odlaganje pepela, i bacanje petardi.

Vatrogasci stoga savjetuju:

- ne ostavljanje blagdanske dekoracije bez nadzora

- ne koristite prskalice u blizini božićnog drvca

- ne stavljajte upaljene svijeće u blizini lakogorivih materijala kao što su zavjese i ostali namještaj

- korištenje petardi i ostalih pirotehničkih sredstava, uz mogućnost izazivanja požara, može izazvati teže tjelesne ozljede. Također, glasne detonacije mogu imati posljedice na djeci, starijim osobama i životinjama.

Hrvatska vatrogasna zajednica svima želi da novogodišnju noć provedu u pozitivnom ozračju, a na građanima je da vatrogascima i ostalim pripadnicima žurnih službi omoguće što mirniji ulazak u 2020. godinu.

sretna_nova_godina_savjeti.jpg