Varteks u stečaju!

| 18.7.2024. u 18:15h | Objavljeno u Aktualno

Varteks, najstrarije i najveće hrvatsko tekstilno poduzeće, otišlo je u stečaj. Stečajni postupak danas je otvorio Trgovački sud u Varaždinu, koji je prihvatio prijedlog za stečaj člana uprave Varteksa Karla Kopreka.

Sud je utvrdio da je na 12. srpnja na računima i novčanim sredstvima Varteksa evidentirano 64 dana neprekidne blokade, odnosno, 68 dana blokade u prethodnih šest mjeseci zbog neizvršenih osnova za plaćanje evidentiranih u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje te da ovršenik u tom očevidniku ima evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u iznosu od 2.246.670,23 eura. Također, sud je putem sustava "e-Blokade" izvršio uvid u Očevidnik neizvršenih osnova za plaćanje sa specifikacijom naplate Financijske agencije od 18. srpnja 2024. te je uvidom u isti utvrdio da na današnji dan 18. srpnja 2024. postoji evidentiran ukupan preostali iznos duga za naplatu po svim neizvršenim osnovama za plaćanje u iznosu od 1.784.903,98 eura.

>> Stjepan Čajić: Ovo je moja istina o propasti Varteksa

Za stečajnog je upravitelja imenovan Tomislav Đuričin, kojemu vjerovnici viših isplatnih redova stečajnoga dužnika mogu prijaviti tražbine u roku od 60 dana, dok ga razlučni i izlučni vjerovnici trebaju obavijestiti o svojim pravima. Isto tako pozvani su  dužnikovi dužnici da svoje obveze ispunjavaju bez odgode.

Ročište vjerovnika na kojem će se ispitati prijavljene tražbine - ispitno ročište određuje se za 8. listopada 2024. u 12,30 sati.

Zemljišno-knjižnom odjelu Općinskom sudu u Varaždinu naložen je upis zabilježbe otvaranja stečajnoga postupka u zemljišnim knjigama, i to na dvadeset nekretnina u Zagrebačkoj ulici 94, ukupne površine oko 130 tisuća kvadrata, zatim dvije tisuće u Gornjem Kućanu i 1300 u Biškupcu.

Isti nalog dat je i Općinskom sudu u Zagrebu za prostore u Horvaćanskoj, Osnovnom sudu u Beogradu za desetak prostora u Srbiji te za dva prostora Općinskom sudu u Travniku.