Nenad Koščak (sredina) predsjeda na sastanku svih zimskih službi Foto: Varaždinska županija

Ususret zimi: ŽUC pripremio 4.000 tona soli, a ceste će čistiti 30 ekipa

V.V. | 8.11.2017. u 11:49h | Objavljeno u Aktualno

Danas je u Županijskoj palači održan sastanak predstavnika institucija koji su uključeni u rad zimske službe, a na sastanku je definiran plan za održavanje kategoriziranih cesta na području Varaždinske županije za predstojeći zimski period. Osim toga, iz prisutnih institucija su apelirali na vozače motornih vozila jer je od 15. studenog važi obvezna zimska oprema, odnosno počinju vrijediti zimski uvjeti na prometnicama.

Županijska uprava za ceste Varaždinske županije gospodari s ukupno 443,88 km županijskih i 496,28 km lokalnih cesta. U ime Varaždinske županije i Županijske uprave za ceste prisutne je pozdravio Nenad Koščak, predsjednik Upravnog vijeća Županijske uprave za ceste i županijski vijećnik, a tehničke detalje izvedbenog programa prisutni su saznali od Tomislava Osonjačkog, ravnatelja Županijske uprave za ceste.

- Uskoro se bliži 15. studeni datum od kada počinju vrijediti zimski uvjeti na prometnicama što podrazumijeva i korištenje zimske opreme ali i pojačanu opreznost prilikom sudjelovanja u prometu. S gledišta Županijske uprave za ceste sve je spremno za zimske uvjete i rad zimske službe. Osim na sve službe, apeliramo i na građane da poštuju prometne propise ali i na razumijevanje ukoliko dođe do većih vremenskih neprilika na prometnicama - naglasio je Koščak.

Županijska uprava za ceste osigurala je 4.000 t soli za prometnice, a na raspolaganju za čišćenje prometnica će biti 30 raspoloživih ekipa. Ukupan predviđen trošak je 11.140.411,48 kn. Danijel Posavec, voditelj odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU Varaždinske naglasio je kako je Varaždinska županija među najsigurnijim županijama po stanju na prometnicama u Republici Hrvatskoj, te da se nada da predstojeći zimski uvjeti na cestama neće promijeniti ovu pozitivnu statistiku nego ju još samo poboljšati.

- Jedini u Hrvatskoj na autocestama koje prolaze kroz našu Županiju imamo svjetleću prometnu signalizaciju koja upozorava na obaveznu zimsku opremu. Apeliram ovim putem na vozače da koriste zimsku opremu i da se pridržavaju prometnih pravila za sigurnost svih sudionika u prometu - naglasio je Posavec.

Svi prisutni prikazali su svoje provođenje plana u prošloj godini ali i ukazali na eventualne nedostatke programa, a sve s ciljem što boljeg i sigurnijeg kretanja prometnicama Varaždinske županije. Održavanje cesta u zimskim uvjetima vrši se prema određenim stupnjevima pripravnosti, a same dionice cesta određuju se prema unaprijed određenim razinama prednosti. I ove godine za preglednost i sigurnost prometnica na području Varaždinske županije zadužen je PZC Varaždin d.d.