Iako se na policama trgovina najčešće može naći češnjak iz uvoza, i to najvjerojatnije iz Kine i Španjolske, ipak postoje i domaći proizvođači koji ne odustaju od njegove proizvodnje ili pak u nju kreću. Usprkos nesmiljenoj konkurenciji iz uvoza, ipak postoji potražnja za domaćim češnjakom, koja je motivirala mladu obitelj Friščić iz Hrastovljana u općini Martijanec da se počne baviti proizvodnjom upravo tog zdravog i nezamjenjivog dodatka jelima.
- Za proizvodnju češnjaka prvenstveno smo se odlučili jer je supruga bila nezaposlena, a od jedne plaće više nismo mogli živjeti. Pratili smo situaciju u poljoprivredi, potražnju tržišta i odluka je pala na češnjak - prisjetio se početaka proizvodnje Ivan (30), koje se sa suprugom odlučio za poljoprivredu, iako su oboje visokoobrazovani.
Prošle godine, kad su pokrenuli svoje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, početno su zasadili češnjak na pola hektara, a ove godine su se proširili na dva hektara. Planiraju se i dalje širiti jer, kako kažu, od uzgoja češnjaka može se živjeti.
- Bez obzira što je supruga u međuvremenu našla posao, ne planiramo odustati pa nam je ovo trenutno i hobi, koji nam donosi zaradu, a budući da volimo prirodu, rad u polju nam je i odmor za dušu te relaksacija nakon stresna dana na poslu - govori Ivan, inače inženjer po struci.
Ono po čemu se njihov češnjak izdvaja od drugih je u tome što ovaj mladi bračni par ne prodaje češnjak u rinfuzi, već od češnjakove stabljike radi pletenice. S njima se pojavljuju na raznim manifestacijama gdje svoj proizvod i najčešće prodaju.
- Većina ljudi u okolici nema češnjaka ili ga uzgaja samo za vlastite potrebe, a da bi došao do kupaca, moraš se potruditi i oko prezentacije proizvoda. Stoga, jedini u našem kraju pletemo češnjak pomoću stabljike, što “štosno” izgleda pa uz to što se jede, lijepo i visi negdje na zidu u kuhinji - objašnjavaju sugovornici.
Supružnici ukazuju da jako mali broj ljudi zna razliku između domaćeg i uvoznog češnjaka pa im se nebrojeno puta znalo dogoditi da su morali kupce uvjeravati da imaju domaći češnjak i da ne preprodaju uvozni.
Kako razlikovati češnjak i što savjetuju sugovornici pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti...