Ugostitelj ipak u nas prva žrtva koronavirusa i/li krajnje neodgovornog postupanja?

vv / glas istre | 19.3.2020. u 00:19h | Objavljeno u Aktualno

Zasada nije izvjesno da je muškarac iz Istre, koji je bio u samoizolaciji, umro od koronavirusa, prema onome što nam je rečeno, no to još moraju potvrditi rezultati testiranja, koje još nije provedeno jer je prvi uzorak kontaminiran prilikom prijevoza, čulo se na redovitom susretu čelnika Nacionalnog stožera civilne zaštite s novinarima.

Međutim, iako se još čekaju rezultati testiranja, obitelj preminulog vlasnika restorana iz Brtonigle ne dvoji što je dovelo do njegove smrti.

- Nino, stariji čovjek, ali zdrav do prije nekoliko dana, počeo se osjećati loše u ponedjeljak ujutro. Temperatura je bila oko 38 stupnjeva pa je naš liječnik opće prakse u Poreču rekao nam je da se obratimo dežurnom epidemiologu u Umagu. Odmah smo ga kontaktirali, no dobili smo odgovor da se pričeka jedan dan, a ako će se stanje pogoršati, da uzme antipiretik, izjavili su članovi obitelji za Glas Istre, napominjući da su od početka sumnjali na koronavirus.

Stanje ugostitelja se pogoršalo pa su umaškog epidemiologa nazvali ponovno u utorak.

-Rekao je kako da u tim slučajevima ništa ne mogu učiniti jer moraju doći kolege iz Pule, preuzeti bolesnu osobu, odvesti je u Pulu da napravi bris i onda ga vratiti ponovno kući. Nismo mogli ovome vjerovati, ali nije nam preostalo ništa drugo nego čekati hitnu pomoć, tvrde članovi obitelji preminulog.

Liječnik im je rekao da će doći oko 10 sati, ali oko 12 sati primili su telefonski poziv iz Pule da neće doći zbog nedostatka vremena, već će bris oko 14-15 sati ipak uzeti liječnik iz Umaga prilikom kućne posjete.

- No, oko 14.30 stigao je novi telefonski poziv da se zbog nedostatka vremena sve odgađaju za sljedeći dan, navode članovi obitelji te napominju da se ugostitelju tijekom noći s utorka na srijedu stanje naglo pogoršalo, više nije mogao disati pa je pozvana hitna pomoć, ali kad je stigla - bilo je prekasno.