U Varaždinskoj županiji 53 nova slučaja zaraze koronavirusom Foto: VV arhiva / ilustracija

U Varaždinskoj županiji 53 nova slučaja zaraze koronavirusom

Varaždinske vijesti | 16.10.2020. u 11:12h | Objavljeno u Aktualno

Tijekom 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirana su 53 nova slučaja zaraze koronavirusom.

Što se tiče izvora zaraze, u 31 slučaju radi se o bliskim, obiteljskim i radnim kontaktima prethodno zaraženih osoba, dok je za 22 osobe izvor zaraze nepoznat. Kod 3 osobe radi se o osobama starije životne dobi, 8 ih je školska populacije, a kod ostalih radi se o radno aktivnom stanovništvu. Četiri nove osobe su hospitalizirane.

- Kako je na pojedinim privatnim okupljanjima u ivanečkom kraju došlo do veće izloženosti i slijedom toga je detektirano više pozitivnih osoba, Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije predložilo je za stanovnike tog područja pojačani oprez i pojačane epidemiološke mjere s naglaskom na izbjegavanje nepotrebnih okupljanja, odgodu predviđenih organiziranih manifestacija i događanja, te striktno pridržavanje uputa HZJZ-a - ističu iz županijskog stožera.

Također, zbog naglog povećanja broja novooboljelih na području Varaždinske županije, županijski stožer je nacionalnom stožeru uputio prijedlog Odluke o uvođenju nužne epidemiološke mjere na području Varaždinske županije. Odluku je jutros potvrdio nacionalni Stožer, a mjere na snagu stupaju sutra, 17. listopada.

>> U županiji na svadbama do 50, na privatnim proslavama do 20 ljudi

Odluka uključuje sljedeće preporuke:

- javna događanja, priredbe, manifestacije i ostala društvena okupljanja smiju se održavati jedino uz pridržavanje svih općih i posebnih preporuka i uputa HZJZ-a
- na svadbenim obredima i svečanostima može biti prisutno najviše 50 osoba
- na ostalim privatnim događanjima i svečanostima može biti prisutno najviše 20 osoba
- preporuka umirovljenicima da ne odlaze na organizirana putovanja te da ne sudjeluju na organiziranim okupljanjima većeg broja osoba
- zabranjuju se izlasci korisnika domova za starije i nemoćne izvan prostora objekata i dvorišta
- posjeti pokretnim korisnicima domova za starije i nemoćne osobe dopušteni su isključivo u dvorištu objekta, a mogu trajati najviše 30 minuta
- posjeti nepokretnim korisnicima domova za starije i nemoćne osobe dopušteni su u zatvorenim prostorima domova, najviše 15 minuta, a istovremeno može biti samo jedna osoba

O tome koliko je situacija ozbiljna govori sama činjenica da u posljednjih 14 dana imamo jednak broj oboljelih kao i u prvih 6 mjeseci od pojave koronavirusa u našoj županiji zajedno.

- Zbog velikog broja novih slučajeva i velikog broja kontakata koji se kontinuirano i povećavaju, naša Epidemiološka djelatnost je došla u situaciju da više ne može dovoljno brzo provoditi epidemiološku obradu. Dolazi i do sve većeg pritiska na primarnu zdravstvenu zaštitu, posebno na liječnike obiteljske medicine, a zbog sve većeg broja slučajeva s nepoznatim izvorom zaraze raste i opasnost proboja u bolnički sustav, što bi sigurno utjecalo na mogućnost pružanja svih potrebnih zdravstvenih usluga - napominju iz stožera.

- Bez obzira kakav stav pojedine grupe imaju prema ovom koronavirusu, činjenica je da trenutni razvoj situacije utječe na kvalitetu života svih nas, dok istovremeno i sami imamo mogućnost u određenoj mjeri utjecati na sprječavanje širenja ove pandemije. Stoga apeliramo da u danima kojima su pred nama izbjegavate nepotrebna veća okupljanja i budete posebno oprezni – poručio je Robert Vugrin, načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije.

Imamo i postupanje u jednoj novoj srednjoškolskoj ustanovi, koja je u cijelosti prešla na online nastavu.

Što se tiče Opće bolnice Varaždin, uključujući i službe u Novom Marofu i Klenovniku, u mjeri samoizolacije nalazi se ukupno 47 djelatnika zbog kontakta sa pozitivnom osobom unutar i van bolničkog sustava, a osmero ih je pozitivno. Radi se o dva liječnika, jednom nezdravstvenom djelatniku i petero ostalih zdravstvenih djelatnika. Za sada nemamo prijenosa zaraze unutar bolničkog sustava.

U istom razdoblju evidentirano je 10 oporavaka pa je ukupan broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada 183, od kojih se na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi 14 osoba, a na liječenju kod kuće 169 osoba.

U mjeri samoizolacije trenutno se nalazi preko 1.000 osoba, s time da je epidemiološka obrada još u tijeku.

korona16102020.JPG

Označeno u