U Saboru predstavljeni rezultati ankete o konzumiranju energetskih pića među učenicima u Varaždinskoj županiji Foto: Varaždinska županija

U Saboru predstavljeni rezultati ankete o konzumiranju energetskih pića među učenicima u Varaždinskoj županiji

Varaždinske vijesti | 2.12.2022. u 15:57h | Objavljeno u Aktualno

U Hrvatskom saboru u četvrtak su predstavljeni rezultati ankete o korištenju energetskih pića među učenicima osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije, nakon čega je o toj temi održan i okrugli stol.

Riječ je o anketi provedenoj na inicijativu Savjeta za zdravlje Varaždinske županije na reprezentativnom uzorku većem od 5.300 učenika, a koja je pokazala zabrinjavajuće rezultate prema kojima energetska pića konzumira 65 posto učenika osnovnih škola i 85 posto učenika srednjih škola.

>> Zabrinjavajući rezultati ankete: 65% učenika osnovnih i 85% učenika srednjih škola konzumira energetska pića

- Kao potpredsjednici Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku i kao liječnici, ova mi je tema vrlo važna zato što se čini da je konzumacija energetskih pića u porastu, pogotovo kod mladih. U istraživanju koje su nam prezentirali Varaždinska županija i njezin Savjet za zdravlje istaknuti su problemi s kojima se susreću, ali su jako i dobro raščlanjeni uzroci koji dovode do veće konzumacije energetskih pića. To je razlog zbog kojeg o ovoj temi treba pričati u Hrvatskom saboru, koje je zakonodavno tijelo, ali i tijelo koje savjetodavnim radom o određenoj problematici može dati zamašnjak u onome što predstoji, a to je zakonski okvir – rekla je prim. mr. Maja Grba Bujević, dr. med., potpredsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskoga sabora.

Rezultate ankete predstavile su predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač, specijalist neurologije, subspecijalist za kronične neurodegenerativne bolesti iz Opće bolnice Varaždin, te članica Savjeta, pročelnica Odjela za sestrinstvo na Sveučilištu Sjever, izv. prof. dr. sc. Marijana Neuberg.

sabor_okrugli_stol_energetska_pica_prosinac_2022_2.jpg

- Ova tema je iznimno bitna, jer svi trebamo voditi brigu o zdravlju i sigurnosti djece i mladih te poduzeti sve što je u našoj moći da ih zaštitimo. Upravo zato smo dali svu podršku našem Savjetu za zdravlje kako bi proveli istraživanje o korištenju energetskih pića, na temelju kojeg će se sada provoditi edukacije, ne samo među učenicima, nego i među njihovim roditeljima. Izdvojio bih da je istraživanje pokazalo i to da mladi energetska pića najčešće konzumiraju zbog umora i učenja te nakon sportskih i drugih aktivnosti. To su teme o kojima bi također trebalo raspravljati – rekao je župan Anđelko Stričak.

sabor_okrugli_stol_energetska_pica_prosinac_2022_3.jpg

Saborska zastupnica iz Varaždinske županije Nadica Dreven Budinski napomenula je da se na svjetskoj i europskoj razini provodi sve više istraživanja te je sve više dokaza da je konzumacija energetskih pića povezana s nizom štetnih ishoda u smislu zdravlja i dobrobiti djece.

>> Sve više mladih ovisno o energetskim pićima: Dijete s moždanim udarom dovoljno je upozorenje

- Zaključak današnjeg okruglog stola je da se putem Hrvatske zajednice županije s rezultatima istraživanja provedenih u Varaždinskoj županiji upoznaju sve županije kako bi i same inicirale provođenje aktivnosti po uzoru na Savjet za zdravlje Varaždinske županije s ciljem smanjenja konzumiranja energetskih pića među djecom i mladima na najmanju moguću mjeru – izvijestila je Nadica Dreven Budinski.

sabor_okrugli_stol_energetska_pica_prosinac_2022_1.jpg

Na prezentaciji i okruglom stolu u Hrvatskome saboru bili su i predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog Sabora Vesna Bedeković, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja Vesna Šerepac, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić, zamjenica pravobraniteljice za djecu Marija Gabelica-Šupljika, posebna savjetnica ministra zdravstva dr. Vera Katalinić-Janković, posebni savjetnik ministrice turizma i sporta Josip Pavić te dr. sc. Lea Pollak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Iz Varaždinske županije prisustvovali su pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić, ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije doc. dr. sc. Jurica Veronek te predsjednik Savjeta mladih Varaždinske županije Josip Cestar.

sabor_okrugli_stol_energetska_pica_prosinac_2022_4.jpg

sabor_okrugli_stol_energetska_pica_prosinac_2022_5.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci