Sve više mladih ovisno o energetskim pićima: Dijete s moždanim udarom dovoljno je upozorenje Foto: VV arhiva / ilustracija

Sve više mladih ovisno o energetskim pićima: Dijete s moždanim udarom dovoljno je upozorenje

| 10.1.2022. u 18:00h | Objavljeno u Društvo

Ovisnost o energetskim pićima zadnjih se mjeseci intenzivirala kod osoba mlađe životne dobi, ukazala je nedavno predsjednica županijskog Savjeta za zdravlje doc.prim.dr.sc. Spomenka Kiđemet-Piskač, dr. med., spec. neurologije i subspec. za kronične neurodegenerativne bolesti iz Opće bolnice Varaždin.

Napomenula je da su ovaj problem detektirali pedijatri i županijski Zavod za javno zdravstvo te je zbog toga odlučeno da podizanje svjesnosti o mogućnim štetnim učincima energetskih napitaka bude jedna od prvih aktivnosti ovog saziva Savjeta.

- Sadržaj energetskog napitka ovisi o proizvođaču, no većina ih sadrži kofein, taurin, vitamine B kompleksa, ginseng, inozitol, guaranu, šećer, umjetna sladila, acai bobice, L-teanin, glukoronolakton i neke aminokiseline. Sve su to sastojci koji u ljudskom organizmu potiču razbuđivanje i brzu proizvodnju energije. Energetska pića uzimaju se s namjerom povećanja mentalne i kognitivne sposobnosti, budnosti, kao i psihičke te fizičke izdržljivost – pojasnila je za početak te objasnila kakve opasnosti proizlaze iz konzumacije ovih pića.

spomenka_kidjemet_piskac.JPG

Spomenka Kiđemet-Piskač

Reklame i laka dostupnost

- Glavni potrošači ove vrste napitaka su adolescenti, studenti i sportaši, odnosno osobe koje na brz i jednostavan način žele povratiti energiju u ovom ubrzanom životnom ritmu. Popularnost energetskih pića u stalnom je porastu zadnjih nekoliko desetljeća. Još 2011. godine objavljeni su rezultati istraživanja koje je provela Europska agencija za sigurnost hrane u državama članicama EU prema kojem je 68% adolescenata u dobi od 10 do 18 godina probalo neki energetski napitak. Druga istraživanja su pokazala da većina osoba koja konzumira energetske napitke nije upoznata s njihovim sastavom niti znaju koje su moguće posljedice konzumacije takvih napitaka – rekla nam je dr. Kiđemet-Piskač, dodavši da energetska pića spadaju u kategoriju bezalkoholnih napitaka te su stoga lako dostupna u svim trgovinama.

energetska_pica_pixabay.jpg

Zbog svega toga Svjetska zdravstvena organizacija objavila je upozorenje o negativnim učincima energetskih napitaka na zdravlje mladih i adolescenata.

- Nažalost, problem prekomjernog uzimanja energetskih napitaka nije zaobišao niti našu zemlju, niti županiju, što je dodatno potencirano reklamnim porukama koja takva pića opisuju kao bezopasna – ukazala je.

Konzumacija energetskih napitaka u ljudskom tijelu dovodi do povećanog lučenja adrenalina, uslijed čega se povećava broj otkucaja srca i dolazi do porasta krvnog tlaka.

Kakve opasnosti kriju energetska pića, kakva je povezanost s moždanim udarom u nedavnom slučaju iz naše županije, zašto je osobito opasna konzumacija energetskih pića u kombinaciji s alkoholom i kakve aktivnosti planira županijski Savjet za zdravlje, pročitajte u novom broju tiskanog izdanja Varaždinskih vijesti...