U RALJAMA OVISNOSTI "Zbog radoznalosti, propalo mi je 30 godina života" Foto: Ilustracija

U RALJAMA OVISNOSTI "Zbog radoznalosti, propalo mi je 30 godina života"

| 4.12.2017. u 16:56h | Objavljeno u Aktualno

- Mladenačka znatiželja koštala me je 30 godina propalog života - iskreno nam priznaje sugovornik koji je zbog, kako kaže, varaždinske okoline i stigmatizacije u društvu s kojom se često susreće, želio ostati anoniman.

S njime smo porazgovarali povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti. Naime, ovaj bivši ovisnik o ilegalnim opijatima je kao tinejdžer upao u ralje ovisnosti, a s kojom se i danas bori.

Kako kaže, započeo je s marihuanom, a na kraju postao ovisan o heroinu, dok danas ne može bez terapije koju prima kao zamjenu za heroin.

- Bili smo mladi i znatiželjni, radoznali. Pubertetlije, koje su bile željne nečeg novog. Mislili smo da nam se ništa strašno ne može dogoditi ako probamo “travu”. Konzumirali smo to neko vrijeme, probali i tablete, a onda je u mojim dvadesetima došao period konzumiranja jačih droga. Sjećam se da smo se našli nakon nekog posla kod jednog prijatelja, koji je već dulje vrijeme koristio heroin. I mi smo onda prvi puta probali - govori nam sugovornik prisjećajući se početaka ulaska u pakao ovisnosti.

U početku, kako napominje, nije shvaćao da je ovisan, dok se nisu dogodile prve apstinencijske krize, a prva njegova negdje 90- ih godina zbog općenitog nedostatka heroina u Varaždinu.

- Tada je jedan varaždinski diler završio u zatvoru pa je cijeli grad bio u krizi, dok nije netko iz Zagreba donio nešto. Grozan je to osjećaj. Povraćaš, ne možeš jesti, cijelo ti se tijelo trese. Ležao sam doma u krevetu i ništa nisam mogao, osjećao sam se jako loše. Mislio sam da je gripa dok nisam došao k sebi i otišao kod svog dilera pa mi je on objasnio o čemu se radi. Tada se meni “upalila lampica” - priznaje sugovornik, dodajući da od tada počinje njegova borba s ovisnošću.

Kako kaže, problem je u tome što ti tijelo s vremenom stvara naviku na drogu i ti je trebaš sve više i više, a financijske mogućnosti ti to ne dozvoljavaju pa se javljaju krize te postaješ dio začaranog kruga koji dovodi i do kriminalnih radnji.

Detalje ove iskrene, ali potresne ispovijesti našeg sugrađanina pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti