U laboratoriju varaždinske bolnice tijekom 2016. godine obavljeno gotovo milijun pretraga

V.V. | 7.11.2017. u 20:41h | Objavljeno u Aktualno

Kako bi se široj javnosti predstavila medicinska biokemija i laboratorijska medicina, Hrvatsko društvo za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu po prvi puta u Hrvatskoj obilježava Međunarodni dan laboratorijske medicine.

U obilježavanje tog dana uključili su se i djelatnici Medicinsko-biokemijskog laboratorija Opće bolnice Varaždin „otvorivši vrata“ laboratorija svim zainteresiranim građanima. Osim što su korisnicima usluga bili na raspolaganju za davanje niza korisnih informacija, organizirali su i dva predavanja. Jedno je bilo namijenjeno građanstvu na temu „Zašto je važna pravilna priprema za laboratorijsko testiranje“, dok je drugo predavanje namijenjeno učenicima završnih razreda gimnazije i medicinske škole i to na temu „Studiraj medicinsku biokemiju – što radi medicinski biokemičar?“.

- Istraživanja pokazuju da se gotovo 70 posto kliničkih odluka temelji na rezultatima laboratorijskih pretraga, a laboratorijskom dijagnostikom bave se visokoobrazovani stručnjaci koji široj javnosti često ostaju nepoznati. Stoga smo i mi u varaždinskoj bolnici odlučili otvoriti vrata laboratorija i predstaviti naše usluge i djelatnike koji odrađuju visoko kvalitetan i ogroman posao za stanovnike Varaždinske županije, ali i šire – istaknula je voditeljica Medicinsko-biokemijskog laboratorija Opće bolnice Varaždin Ivanka Ostroški,spec. med.biokemije.

Kao najveći specijalistički laboratorij u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske tijekom 2016. godine obavili su gotovo milijun pretraga, odnosno zaprimili su oko 126 tisuća uputnica. Kada se gleda na dnevnoj bazi, onda je to između 500 i 600 pacijenata.

- U mogućnosti smo odrediti oko 270 različitih pretraga, te uz osnovne hematološke i biokemijske pretrage određujemo i niz specijalističkih i subspecijalističkih pretraga kao što su gotovo svi klinički značajni tumorski i srčani biljezi, specifični proteini, reproduktivni hormoni, hormoni štitnjače, alergeni, lijekovi, te pretrage u cerebrospinalnoj tekućini, u različitim punktatima, te analiza sjemene tekućine. Unazad dvije godine uveli smo pretrage za upalne i autoimune bolesti crijeva, te smo dopunili hormonsku dijagnostiku. U planu nam je u rutinsko određivanje uvesti i još neke klinički značajne tumorske biljege i reproduktivne hormone – naglasila je voditeljica laboratorija Ostroški, te dodala kako su ipak najtraženije pretrage vezane uz hormone štitnjače i tumorski biljezi.

Na internetski stranicama Opće bolnice Varaždin, pod Odjelom medicinsko-biokememijskog laboratorija, nalaze se sve potrebne informacije za korisnike usluga vezane uz katalog pretraga, kao i sve upute za pravilnu pripremu prije uzorkovanja krvi.

- Slijediti opće i specifične upute za pripremu pacijenta prije laboratorijskih pretraga od izuzetne je važnosti, jer dobivanjem točnih rezultata pretraga liječenje može biti brže i kvalitetnije – zaklučila je Ostroški.

Označeno u