U Cestici 14 poljoprivrednika potpisalo ugovore, ukupna vrijednost potpora 85.000 kn

J.Š./ Varaždinske vijesti | 22.1.2021. u 16:53h | Objavljeno u Aktualno

Ugovori o dodjeli potpora male vrijednosti u ukupnom iznosu od 85.000 kuna potpisalo je 22. siječnja 2021. godina u Kulturnom centru Općine Cestica 14 poljoprivrednih gospodarstava s tog područja. Radi se o potporama male vrijednosti za Mjeru 2. „Bespovratne potpore poljoprivrednom sektoru” Podmjere 2.4 Povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstva.

Vrijednost ugovora 85.000 kuna

- Potporama pokušavamo pomoći malim i srednjim poduzetnicima i poljoprivrednicima da lakše prebrode ovo vrijeme koronakrize te da se pripreme za bolja vremena. Čvrsto sam uvjeren da će ta vremena doći iza korone. Tada će na našem području zaživjeti turizam, a ovdje imamo već njegove naznake. Kroz poljoprivredu, vinogradarsvo i turizam planiramo sve ujediniti pa da naši poljoprivrednici mogu ponuditi turistima po boljim cijenama svoje proizvode koji će boraviti na ovom području – rekao je načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj nakon potpisivanja ugovora.

Nastavak je to dodjele potpora male vrijednosti iz «Programa poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva na području Općine Cestica za razdoblje 2018. – 2021» te Odluke o nastavku provedbe programa poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva općine Cestica za razdoblje 2018. – 2021. i dodjeli potpore male vrijednosti u proračunskoj godini 2021.

- Općina Cestica je 2019. godine donijela odluku da se kreće s potporama malom i srednjem poduzetništvu i u poljoprivredi. Danas smo potpisali prvih 14 ugovora, a vrijednost tih ugovora je nešto više od 85.000 kuna – rekao je načelnik Korotaj.
Jedan od potpisnika ugovora Mladen Horvat, nositelj poljoprivrednog gospodarstva Horvat, navodi da mu potpora puno znači, posebno sada u ovo vrijeme korone koja je njihovo poslovanje usporila.

- Sredstva koja smo dobili od Općine sada, nekako se nastavljaju na one planove koje smo imali jer bez obzira na koronu poslovati moramo. Primanja su nam smanjena tako da nam je ta pomoć sada dobro došla. Općina nas stalno potpomaže. Tako smo sredstva utrošili u projekt navodnjavanja voćnjaka. Prije dvije godine smo podigli novi nasad voćnjaka pa su nam sredstva Općine dobro došla za projekt navodnjavanja - kaže sugovornik Horvat kojem je primarna djelatnost proizvodnja voća, voćnih vina i likera, oslikavaju staklo i bave se proizvodnjom suvenira pa rade za dosta suvenirnica i po narudžbi.

Ugovor je potpisao i Ivan Šincek iz Gornjeg Vratna, vlasnik poljoprivrednog gospodarstva koje se bavi uzgojem i tovom svinja. Kako kaže upravo je ta grana dosta uništena, a sada s koronakrizom situacija je još gora.
- Imamo 30 krmača i obrađujemo oko 40 hektara zemlje ratarskim kulturama. Ove smo potpore utrošili već na ugradnju automatske ishrane svinja na farmi. Modernizirali smo mješaonu hrane, silose, ali i transport svinja u bokseve. Naštetila nam je dosta korona i ako se takvo stanje nastavi u svinjogojstvu biti će još većih problema - rekao je sugovornik Šincek.

Slijede i druge mjere pomoći

Prema riječima načelnika Korotaja, u ožujku slijedi još jedno potpisivanje ugovora i to za malo i srednje poduzetništvo te turizam.
- to je nastavak za sve one koji su se javili 2019. godine i imaju kompletnu dokumentaciju. Na taj ćemo način i njima pomoći da bi lakše prebrodili krizu. Sigurno u ovo današnje vrijeme kada su lokali zatvoreni i kada naši vinogradari i vinari nemaju kamo plasirati svoje vino, sigurno im je svaka kuna dobrodošla – zaključuje načelnik Korotaj, dodajući da će Općina pomoći i kroz mjeru oslobađanja plaćanja komunalne naknade svima koji plaćaju komunalnu naknadu za poslovne prostore ili objekte u kojima obavljaju svoju djelatnost a pogođeni su mjerama koronakrize. Ugovori, koje je potpisalo 14 poljoprivrednika, u visini su do 10.000 kuna.

Označeno u