TURIZAM U Varaždinu je najviše kreveta u hostelima, a najrentabilniji smještaj je na Trakošćanu

| 11.3.2024. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno
Tko je najzaslužniji za privlačenje sve većeg broja turista u Varaždinsku županiju; gradovi ili ruralni dijelovi; hoteli ili privatni smještaj...

Pred nama je nova turistička sezona, a kontinentalne županije posljednjih godina bilježe snažan trend rasta turističkih dolazaka i noćenja. Istražili smo koji dijelovi Varaždinske županije privlače najviše turista te kakvom vrstom smještaja najviše raspolažu. Za razliku od susjedne Međimurske županije u kojoj Sveti Martin na Muri, zahvaljujući svojim toplicama, ostvaruje gotovo pet puta više turističkih noćenja u godini nego grad Čakovec, kao županijsko središte, u Varaždinskoj županiji glavno turističko odredište je ipak Varaždin. U glavnom gradu Varaždinske županije prošle je godine ostvareno više od 40 % svih turističkih dolazaka u županiji i više od 33 % turističkih noćenja.

Na drugome mjestu po turističkim dolascima je Bednja s Trakošćanom koji godišnje posjeti 26 % ukupnih turista u županiji te ostvare oko 17,6 % svih županijskih noćenja. Varaždinske Toplice sa svojim lječilišnim turizmom su na trećem mjestu s udjelom od 13,3 % ukupnih turističkih dolazaka, ali su po udjelu ostvarenih noćenja od 22,7 % ispred Bednje i Trakošćana.

Nakon tri vodeće, ostale županijske destinacije s najvećim brojem ostvarenih noćenja su redom područje Centra svijeta (grad Ludbreg i općine Jalžabet, Martijanec, Mali Bukovec, Veliki Bukovec i Sveti Đurđ), potom Varaždinski bregi (Gornji Kneginec, Beretinec, Sveti Ilija i Vidovec), Sjever Zagorja (Cestica, Vinica, Maruševec, Petrijanec, Klenovnik i Donja Voća) te potom Ivanec, Novi Marof i Lepoglava.

Cijela županija trenutačno raspolaže s 5.117 registriranih smještajnih kapaciteta (ukupan broj raspoloživih kreveta), od čega je oko 43 % u Varaždinu, a potom po broju kreveta slijede Varaždinske Toplice, Sjever Zagorja, Centar svijeta i ostala područja. Međutim, zanimljivo je da su kreveti tek u manjem obimu raspoređeni u hotelima. Čak i u gradu Varaždinu hotelski je smještaj na drugome mjestu s ukupno 434 kreveta dok su na prvome mjestu hosteli s 949 kreveta. Slijede objekti u domaćinstvu (321 krevet), domovi, sobe za iznajmljivanje i drugo.

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti.