Turistička zajednica Varaždinske županije predstavila novi katalog "Kuće za odmor s pričom"

| 5.5.2022. u 14:25h | Objavljeno u Aktualno

U slikovitom pejzažu Seketina danas je predstavljen novi katalog "Kuće za odmor s pričom", jedinstvenog projekta Turističke zajednice Varaždinske županije. Predstavljanje je održano u prekrasnom ambijentu kuće za odmor "Georgina Sunny Hill House" obitelji Zagorec, a sve je okupljene pozdravio i pročelnik za gospodarstvo Varaždinske županije Darko Majhen istaknuvši da je razvoj turizma u Varaždinskoj županiji definiran kao jedna od glavnih grana razvoja gospodarstva. 

- Godine 2018. odlučili smo sustavno potaknuti razvoj privatnog smještaja, jer je to ono što je kronično nedostajalo na našem području, s obzirom da je veliki turistički potencijal Varaždinskih Toplica bio godinama zapostavljan. Shvatili smo da nije dovoljno imati samo krevete nego da je potrebno ponuditi i kvalitetu te prilagoditi ponudu turistima 21. stoljeća. Stoga smo pokrenuli i dosad jedinu priču u Hrvatskoj pod nazivom "Kuće za odmor s pričom". Na taj smo način upravljali razvojem turističkih smještajnih kapaciteta u destinaciji. Kroz 42 kriterija filtrirali smo objekte čiji su se vlasnici željeli uključiti u ovaj oblik besplatne promocije. Tako da danas imamo 56 objekata pod brendom "Kuće za odmor s pričom" s ukupno 330 kreveta - opisao je proces razvoja brenda "Kuće za odmor s pričom" direktor županijskog TZ-a Miran Bojanić Morandini.

Kako bi naglasio koliki je značaj svega što se postiglo posljednjih godina, rekao je da se na početku 1,5 % ostvarenih noćenja u županiji odnosilo na ruralne kuće, a danas se u njima ostvaruje 16,7% noćenja, od čega se na brendirane "Kuće s pričom" odnosi 11% noćenja. 

- To znači da je svaki deveti turist u našoj županiji odsjeo u jednoj od ovih kuća. U njima turisti odsjedaju dulje od prosjeka, tako da je to od pet noćenja do čak dva tjedna boravka. Prošle smo godine u županiji imali više stranih od domaćih noćenja. Na strance se odnosilo 54% svih noćenja; na prvom su mjestu bili Nijemci, zatim slijede Poljaci, Belgijanci, Austrijanci i dr. - rekao je Morandini naglasivši da katalog prvi puta donosi i novi projekt Turističke zajednice pod nazivom "Agroturizam s pričom", tako da su u njemu obuhvaćena i šest obiteljska gospodarstva, kao i vinarije.

Katalog je trojezičan i distribuira se kroz sustav HTZ-a i kroz turističke sajmove.  U TZ-u ističu da je 45 od 56 "Kuća s pričom" pet friendly, njih 40 ima bazene, a neki su u fazi izgradnje bazena, te pola svih kuća vode žene poduzetnice.