Nakon štrajka, iz SHU-a poručuju: "Izdaja bi bila da nenastavnom osoblju nismo osigurali ništa" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Nakon štrajka, iz SHU-a poručuju: "Izdaja bi bila da nenastavnom osoblju nismo osigurali ništa"

IHR/Varaždinske vijesti | 7.12.2019. u 19:33h | Objavljeno u Aktualno

Svi su odahnuli nakon završetka štrajka u školama, no prihvaćanje ponude Vlade bez referenduma podijelilo je i ogorčilo prosvjetne sindikate koji su zajedno započeli i provodili štrajk u školama.

O podjelama unutar sindikata i ostvarenim rezultatima s kojima baš i nisu svi zadovoljni prvi je progovorio Mario Jakša, predsjednik Sindikata administrativno-tehničkog osoblja. Dan nakon što je obznanjeno da je postignut dogovor te prekinut štrajk rekao je kako su izigrani.

- Domari, spremačice i računovođe iz škola poručuju: "Izigrani smo!", na pomolu novi štrajk?

 - Od početka su govorili da traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto za sve. Zašto smo mi drugačiji i zašto ne bismo i mi dobili povećanje plaća u vidu povećanja koeficijenata složenosti poslova? – ogorčen je bio Jakša koji ne isključuje mogućnost da nakon završetka štrajka započne novi, administrativnog i tehničkog osoblja u školama.

Na sve veću razjedinjenost prosvjetnih sindikata koji su zajedno provodili štrajk pokazalo je i provođenje referenduma o ponudi Vlade Sindikata Preporod, čijih se više od 60 posto članova izjasnilo da su protiv ponude Vlade. U tom sindikatu smatraju kako su i članovi SHU-a i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i učeničkim domovima Hrvatske trebali provesti referendum o zadnjoj ponudi Vlade, a razumiju što se administrativno i tehničko osoblje po završetku štrajka osjeća izigrano.

- Solidarizirali su se s nama, ali danas je teško gledati im u oči

 Međutim, u SHU-u su više nego zadovoljni štrajkom i postignutim dogovorom. Županijska povjerenica tog sindikata Julijana Petrina ističe kako su svi zajedno napravili nešto što nitko nikada nije: prvi su proveli cirkularni oblik štrajka, održali veličanstveni prosvjed i dobili što su tražili, povećanje plaće za 6,11 posto.

- Kompromis je na neki način postignut u dinamici, ali mi smo postigli cilj 6,11 %. U svoji , gotovo 33 godine rada u školi, ne sjećam se da smo u periodu od otprilike 13 mjeseci dobili više od 12 % povećanja plaće, jer moramo znati da nam se svima povećava i osnovica za 6,12 %. I sve to zahvaljujući našem štrajku tako da ishodom moramo svi biti zadovoljni - ustvrdila je.

19fa0485df62e652f2540d869d887df6_XL.jpg

Julijana Petrina, povjerenica Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) Varaždinske županije

Tvrdi da nitko nije izigran.

- Tajnici i računovođe ne spadaju u nastavno osoblje, a dobili su više koeficijente nego što su dobili učitelji, pa je jasno da nama u sustavu nitko ne vrijedi manje. Koeficijenti su se tražili za sve od prvog trenutka. Čistačice, kuharice, domari dobili su također povećanje od 6,11 %, ali kroz dodatke jer nikako nismo željeli izostaviti nenastavno osoblje iz svega ovoga. Svi mi činimo živi organizam škole i svaki od nas važan je za funkcioniranje škole. Izdaja bi bila da nenastavnom osoblju nismo osigurali ništa i zato mislim da se nitko unutar sustava obrazovanja ne može osjećati izdanim – poručila je Petrina.

Označeno u