Kramarić iz Preporoda: "Solidarizirali su se s nama, ali danas je teško gledati im u oči" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Kramarić iz Preporoda: "Solidarizirali su se s nama, ali danas je teško gledati im u oči"

IHR/Varaždinske vijesti | 3.12.2019. u 13:36h | Objavljeno u Aktualno

Iako je jučer postignut dogovor između Vlade i prosvjetnih sindikata te je prekinut štrajk u školama, Sindikat Preporod danas među svojim članovima provodi referendum o najnovijoj ponudi Vlade, a to je povećanje koeficijenata složenosti poslova nastavnom osoblju u iznosu od 6  posto, u „tri rate“ i porasta plaća nenastavnom osoblju kroz dodatke. Referendum se provodi i na području Varaždinske županije u školama u kojima djeluje ovaj sindikat, a to su IV. i V. OŠ Varaždin, OŠ Petrijanec, OŠ Vinica i Glazbena škola Varaždin.  

Zašto sindikat Preporod provodi referendum sada kada je štrajk gotov, županijska povjerenica sindikata Preporod Marija Kramarić kaže kako je to uobičajena praksa u tom sindikatu.

- Svako pitanje upućeno prema Vladi uvijek ide na referendum, pa tako i ponuda Vlade, bez obzira što rezultati referenduma ne mogu više utjecati na ništa. Temeljem toga ćemo vidjeti što naše članstvo misli. Bilo bi lijepo da su tako i drugi napravili – komentirala je Kramarić.

Na pitanje kako komentira činjenicu da su nakon jučerašnjeg dogovora između Vlade i prosvjetnih sindikata domari, spremačice, kuharice, računovođe i administrativno osoblje razočarani, jer povećanje koeficijenata složenosti poslova u iznosu za šest posto odnosi se samo na učitelje, nastavnike, stručno osoblje i odgajatelje, Kramarić priznaje da nisu s jasnih pozicija ušli u štrajk.  

- Tek krajem prošlog tjedna bilo je postavljeno to pitanje. Trebalo im se jasno reći da to neće biti kroz koeficijente, no mi nemamo legitimitet da bismo im to rekli. Ti ljudi su u potpunosti podržavali štrajk, sudjelovali u njemu i solidarizirali su se s nastavnicima, a sada kada je sve gotovo osjećaju se izigrano. I u pravu su. Teško je danas gledati im u oči – priznala je Kramarić.

Označeno u