Tko su bili naši najaktivniji saborski zastupnici i koliko su novaca potrošili?

Marin Hižar | 5.9.2021. u 21:42h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatski je sabor, putem svoje službene mrežne stranice, objavio nekoliko dokumenata u vezi rada same institucije, kao i rada zastupnika, odnosno njihove troškove i aktivnosti, i to od cijena stanarine i režija pa do broja replika u razdoblju od siječnja do srpnja ove godine. Premda te brojke zacijelo nisu pokazatelj svih aktivnosti saborskih zastupnika, koji sudjeluju i u raznim odborima, one su jedino što objavljuje Hrvatski sabor.

Zastupnci...

Najveću saborsku aktivnost među zastupnicima iz Varaždinske županije u prvoj polovici ove godine ostvario je HDZ-ov Damir Habijan. Postavio je dva zastupnička pitanja, osam puta bio predstavnik svojeg kluba zastupnika i 11 puta je pokrenuo pojedinačnu raspravu. Najviše se ističu činjenice da je 41 put replicirao i 38 puta odgovarao na repliku, te je, isto tako, jedini županijski zastupnik koji je povrijedio poslovnik – čak četiri puta. Troškovi su mu, mimo saborske plaće, iznosili 15.560 kuna.

Sljedeći po aktivnosti je Siniša Jenkač (HDZ). Postavio je dva zastupnička pitanja, dva puta bio predstavnik svog kluba zastupnika te je šest puta pokrenuo pojedinačnu raspravu. Za razliku od svog stranačkog kolege, replicirao je 12 puta i 17 puta odgovarao na repliku. U šestomjesečnom periodu potrošio je 24.514 kuna.

Nakon novomarofskoga gradonačelnika, slijedi bivši ministar graditeljstva i prostornog uređenja i nekadašnji župan, HNS-ov Predrag Štromar. Kao i prethodna dva zastupnika, postavio je dva zastupnička pitanja, ali je jedini zastupnik koji je bio izvjestitelj odbora – i to jedanput. Bio je devet puta predstavnik svojeg kluba zastupnika i započeo je jednu pojedinačnu raspravu. Replicirao je 15 puta, dva puta odgovarao na repliku i jedanput obrazložio amandman. Sveukupni iznos njegovog troška iznosi 14.810 kuna.

...i zastupnice

Saborske zastupnice iz Varaždinske županije nisu bile toliko  aktivne poput svojih kolega, ali nisu ni toliko trošile. Barem neke. Natalija Martinčević (Reformisti) postavila je jedno zastupničko pitanje, tri puta bila predstavnica svojeg kluba zastupnika i dva puta replicirala. Njezin trošak iznosi 7.344 kune. Isti broj replika i predstavljanja kluba zastupnika imala je Barbara Antolić Vupora, koja je u proteklom periodu postavila čak četiri zastupnička pitanja te ujedno i najviše potrošila – 33.105 kuna.

Najnižu aktivnost postigla je HDZ-ova saborska zastupnica Nadica Dreven Budinski sa samo tri replike. Bitno je, ipak, naglasiti da je ušla u Sabor kao zamjenica Anđelka Stričaka, sadašnjeg varaždinskog župana te dužnost saborske zastupnice obnaša tek od 18. lipnja. Sukladno tome, točne informacije o njezinim troškovima nisu objavljene, dok su troškovi Anđelka Stričaka do 4. lipnja iznosili svega 11.583 kune.

Radni dani u Saboru

Inače, Hrvatski sabor je, u prvom ovogodišnjem šestomjesečnom radnom periodu, imao 74 radna dana. Prilikom toga vodi se evidencija prisutnosti zastupnika, ali ona prikazuje samo “zastupnike koji su se evidentirali elektroničkom iskaznicom prilikom ulaska u zgradu Hrvatskoga sabora te zastupnike koji su u skladu sa svojim zastupničkim dužnostima službeno odsutni”. Prema toj evidenciji, Damir Habijan bio je prisutan 62 dana, Siniša Jenkač 51 dan, Predrag štromar 47 dana, Natalija Martinčević 26 dana, a Barbara Antolić Vupora 16 dana. Podaci za Nadicu Dreven Budinski nisu dostupni.

Označeno u