Stričak o digitalizaciji arhivskog gradiva iz Domovinskog rata: Svjedoči o najvažnijim trenucima naše povijesti Foto: HDZ

Stričak o digitalizaciji arhivskog gradiva iz Domovinskog rata: Svjedoči o najvažnijim trenucima naše povijesti

Varaždinske vijesti | 15.1.2020. u 13:07h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Saborski zastupnik iz Varaždinske županije Anđelko Stričak na početku redovne sjednice Hrvatskog sabora postavio je pitanje ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu o provedbi projekta digitalizacije arhivskog gradiva iz Domovinskog rata.

Stričak je u uvodu podsjetio da danas obilježavamo Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske te da je temelj neovisne, suverene, međunarodno priznate Republike Hrvatske Domovinski rat.

- U mandatu aktualne Vlade premijera Plenkovića, a i vas kao resornog ministra hrvatskih branitelja, posvećena je velika pozornost dignitetu Domovinskog rata i hrvatskih branitelja. Tako je u ovom mandatu donesen cjeloviti Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, Zakon o osobama nestalim u domovinskom ratu, u proceduri je prijedlog Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta, donesen je novi Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj, kojim se 18. studenog proglašava Danom sjećanja na žrtve domovinskog rata i Danom sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Uz navedeno, ministre, prije godinu dana najavili ste da Ministarstvo pokreće projekt „Digitalizacija arhivskog gradiva iz domovinskog rata“. Projekt je financiran sredstvima Europske unije. Stoga Vas molim za odgovor kako napreduje provedba projekta, koliko je gradiva do sada obrađeno i kakva se dinamika očekuje u predstojećem razdoblju? - pitao je Stričak.

Ministar Medved je u odgovoru istaknuo da je to u mandatu ove Vlade po prvi puta model korištenja sredstava iz fondova Europske unije u potpori aktivnosti Ministarstva hrvatskih branitelja. Dodao je da je vrijednost projekta gotovo 82 milijuna kuna od čega je 85 posto financirano iz Europskog socijalnog fonda. Projekt je počeo krajem 2017. godine, a završetak je planiran 2023. godine.

- Cilj je sačuvati dokumentaciju iz Domovinskog rata od propadanja i uništavanja kroz sređivanje, popisivanje i trajno zbrinjavanje arhivskog gradiva. Osim što se digitalizacijom arhivskog gradiva iz Domovinskog rata olakšava i pojednostavljuje dostupnost dokumenata u cilju ostvarivanja zakonom propisanih mjera i aktivnosti za hrvatske branitelje, važno je da se kroz ovaj projekt sačuva gradivo koje svjedoči našu povijest i čuvamo je za buduće generacije - rekao je ministar Medved te dodao da je količina arhivskog gradiva koja će se digitalizirati iznimno velika.

Digitalizacija arhivskog gradiva započela je na šest lokacija, u Splitu, Karlovcu i Zagrebu, a prošle je godine s radom započeo program u okviru Ministarstva unutarnjih poslova u Zagrebu. Na projektu trenutno rade 83 djelatnika.

- Dakako da smo zadovoljni s dinamikom ovog kompleksnog projekta jer je dosad pregledano i obrađeno 3 i pol milijuna akata. Smatram kako nam je svima jasna važnost ovog programa digitalizacije i da razumijemo značaj ovog složenog projekta jer se digitalizacija odnosi na najvažniji dio naše novije hrvatske povijesti. Isto tako naglašavam da kroz ovaj projekt odašiljemo jasnu sliku i pokazujemo kako članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji pridonosi realizaciji projekata i programa rada Ministarstva hrvatskih branitelja, a koji se odnosi na hrvatske branitelja i Domovinski rat općenito - kazao je ministar.

Stričak je u Saboru naglasio da je, nakon doslovno znanstvenog pristupa temi Domovinskog rata tj. hrvatskih branitelja rađena prema popisu stanovništva, kućanstava i stanova 2011. i objavljena recimo publikacija pod nazivom „Demografska i socioekonomska obilježja hrvatskih branitelja”, a iz koje jasno proizlazi da hrvatski branitelji nisu nikakva privilegirana skupila, ovo nastavak tog dobrog rada zasnovanog na činjenicama i istini.

- U današnjem digitalnom svijetu ono što nije dostupno u digitalnom obliku kao da ne postoji. Fascinantna je količina dokumentacije, odnosno arhivskog gradiva koju ste prezentirali koja je obuhvaćena projektom. Stoga je i ova inicijativa iznimno bitna, jer ta dokumentacija svjedoči o najvažnijim trenucima naše povijesti, na ovaj način očuvat će se od propadanja te biti dostupna novim generacijama, a naročito je bitno da bude dostupna povjesničarima - zaključio je Stričak.