Što je varaždinski psihijatar Nenad Horvat poručio nakon oslobađajuće presude

| 9.4.2018. u 14:05h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

- Da, došla je oslobađajuća presuda, doduše, prvostupanjska, pa je i moje zadovoljstvo prvostupanjsko - kaže varaždinski psihijatar dr. Nenad Horvat, kojeg je Prekršajni sud u Varaždinu oslobodio optužbe da je u prosincu 2014. godine prekršio Zakon o suzbijanju diskriminacije, kada je na FB profilu, uz fotografije na kojima se vidio veći broj osoba u kolicima, napisao „baš su slatki ti branitelji…, što pokretni, što nepokretni“ i „domoljublje na četiri kotača s pogonom na klerofašizam“.

- Prvo poluvrijeme sam dobio i spreman sam za drugo. Presuda je opširna, opširno je obrazložena i ne vidim kako bi eventualna žalba mogla uspjeti. U presudi stoji da nisam kršio propise, ali da bi se o „umjesnosti, primjerenosti i prihvatljivosti“ mojih komentara moglo raspravljati. To je upravo potvrda mojih nastojanja: nisam htio biti ni umjestan, ni primjeren, a niti prihvatljiv. Htio sam biti drzak, bezobrazan i provokativan. Stradao sam zato jer sam prosiktao neke neortodoksne, neomiljene i nedobrodošle istine bez ideološke discipline. Moj disonantni ton bio je sve samo ne laskav, dopadljiv i bogobojazan. Stao sam im na žulj i prokazao ih kao destruktivce, kao štetnike i kao izmanipulirane pijune. Nisam - upamtite -atakirao na ranjivu, nego na agresivnu skupinu -  veli nam Horvat, dodajući da je, na žalost, bio u pravu, a opasno je biti u pravu kad je, kako bi rekao Voltaire, u krivu - šator.

Pitamo ga što mu je to trebalo.

- Kad biste samo znali koliko puta su me to pitali! Od suca koji mi je sudio, preko prijatelja, znanaca, kolega do moje stare majke... Zašto mi je trebalo? Meni osobno zaista nije! Meni više ne treba ništa. Da mi je što trebalo, ja bih se uvukao u šator. Zvali su me i nudili da im se pridružim. Nisam htio, jer sam držao i dan - danas držim, a i vrijeme je pokazalo, da je njih trebalo razbucati, a ne podržati. Bio sam među prvima koji ih je počeo raskrinkavati. I među prvima - valjda baš prvi - koji je stradao. Orali su po meni kao po njivi, odgovara.

Što je sve rekao dr. Horvat, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Označeno u