Sporni Pravilnik o prometovanju kamiona: Nekima odluka ministra Butkovića donosi olakšanje dok drugima probleme Foto: Općina Cestica

Sporni Pravilnik o prometovanju kamiona: Nekima odluka ministra Butkovića donosi olakšanje dok drugima probleme

J.Š./Varaždinske vijesti | 11.3.2019. u 18:32h | Objavljeno u Aktualno

Iako neki pozdravljaju donesen Pravilnik ministra Butkovića o ograničavanju uporabe pojedinih javnih cesta za promet teretnih vozila, čija najveća dopuštena masa premašuje 7,5 tona, na graničnom prijelazu Dubrava Križovljanska u Općini Cestica došlo je do blokade prometa te se oko 15 sati poslijepodne formirala kolona teretnih vozila i kamiona duga oko tri kilometra.

- Kamioni blokiraju promet od ranih jutarnjih sati, a strahuje se da bi do kraja dana kolona mogla biti još puno veća. Mještani Dubrave Križovljanske, Velikog Lovrečana, Brezja Dravskog i okolnih naselja ne mogu normalno prometovati. Pravilnik je povoljnog za određena mjesta, a nepovoljn je u ovom slučaju za Općinu Cestica čiji građani ne mogu normalno odlaziti na posao. Granični prijelaz Dubrava Križovljanska nije pripremljen za takvu količinu prometa teretnim vozilima - kaže načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj koji traži od ministra Butkovića da Pravilnik stavi van snage.

Slično upozoravaju i predstavnici gradskog i županijskog SDP-a koji se slažu da će odluka ministra Butkovića dodatno opteretiti promet kroz općine Cesticu, Petrijanec i Sračinec.

- Sigurnost više od 1.000 osnovnoškolaca, koji polaze škole u Cestici, Petrijancu i Sračincu bit će dodatno ugrožena. Naime, riječ je djeci koja koriste nogostup uz i pješačke prijelaze preko državne D2 ceste u tim Općinama, a koja će sada biti dodatno opterećena prometom. Stoga sam već apelirala na resorno ministarstvo da razmisli i povuče štetnu odluku. Iako je cilj da se teretni promet usmjeri na granični prijelaz Goričan te ulazak kamiona na autocestu, znamo da se to neće dogoditi. Vjerojatniji je scenarij da će ti kamioni sada koristiti državnu cestu D2 i dodatno opteretiti promet kroz općine Cestica, Petrijanec, Sračinec, ali i grad Varaždin - kaže predsjednica ŽO SDP-a Barbara Antolić Vupora.

S druge strane, novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač zadovoljan je zbog donošenja Pravilnika jer teretnjaci više neće prolaziti kroz centar grada kojim dnevno prođe oko 10 tisuća vozila, a o čemu možete detaljnije čitati u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti.