Skoro 7.000 građana u Varaždinskoj županiji dosad bilo prisiljeno pokrenuti postupak stečaja potrošača

VV | 24.1.2024. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

U razdoblju od 2019. godine do danas Fina je Općinskom sudu u Varaždinu podnijela ukupno 6.931 prijedloga za provedbu jednostavnog postupka stečaja potrošača i to za one potrošače koji su za taj postupak zadovoljavali određene zakonske uvjete, objavila je Fina. Na području cijele Hrvatske Fina je u istom razdoblju svim općinskim sudovima poslala ukupno 190.181 prijedlog za pokretanjem stečaja potrošača.

Zakonom o stečaju potrošača reguliran je institut jednostavnog postupka stečaja potrošača te sukladno njime Fina svim potrošačima koji imaju evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u iznosu do 2.654,46 eura po osnovi glavnice i neprekidno su u blokadi duže od 3 godine, dostavlja Poziv da se u roku od 15 dana očituju jesu li suglasni da se nad njihovom imovinom provede jednostavni postupak stečaja potrošača.

Radi provjere mogućnosti namirenja vjerovnika, u jednostavnom postupku stečaja potrošača sud utvrđuje vrijednost imovine potrošača, a prema Popisu imovine koji je potrošač dostavio uz Očitovanje i prema podacima iz službenih registara koje pribavlja putem Fine. Ako sud utvrdi da je vrijednost imovine potrošača koja bi se mogla unovčiti kao stečajna masa jednaka ili manja od 1.327,23 eura, donosi Rješenje o otvaranju i zaključenju jednostavnog postupka stečaja potrošača, a kojim rješenjem će osloboditi potrošača od preostalih obveza u odnosu na osnove za plaćanje i vjerovnike za koje je proveden jednostavni postupak stečaja potrošača.

Ako je vrijednost imovine potrošača veća od 1.327,23 eura, sud donosi Rješenje o otvaranju jednostavnog postupka stečaja potrošača, imenuje povjerenika koji je dužan u roku 12 mjeseci od otvaranja postupka unovčiti pokretnine, tražbine, dionice, poslovne udjele, vrijednosne papire i druga imovinska i materijalna prava potrošača. Nakon unovčenja stvari i prava potrebnih za namirenje vjerovnika, sud će rješenjem zaključiti jednostavni postupak stečaja potrošača te osloboditi potrošača od preostalih obveza u odnosu na određene osnove i vjerovnike koje navodi u odluci o oslobođenju od preostalih obveza.

Sud Fini elektroničkim putem dostavlja Rješenje o zaključenju jednostavnog postupka stečaja potrošača i oslobođenju od preostalih obveza, kao i sva ostala rješenja iz jednostavnog postupka stečaja potrošača.