SDP Dosta je političkih pritisaka na medije, hitno treba donijeti novi, krovni Zakon o medijima Foto: Ilustracija/Pixabay

SDP Dosta je političkih pritisaka na medije, hitno treba donijeti novi, krovni Zakon o medijima

VV | 4.2.2021. u 15:33h | Objavljeno u Aktualno

- Svjesni kako masovni mediji u današnjem društvu igraju iznimno važnu ulogu jer omogućavaju svim građanima jednak pristupi informacijama, budu upućeni u dnevne događaje te temeljem dobivenih informacija prosuđuju i odlučuju. Upravo zbog velikog utjecaja na kreiranju javnog mijenja, postali su sve atraktivniji političarima koji ih pokušavaju iskoristiti za promoviranje sebe i svojih politika - oglasili su se priopćenjem iz županijske organizacije SDP-a.

Navode kako su mediji uvijek bili i jesu čuvari demokracije, što im se u Hrvatskoj nažalost ne dopušta.

- Novinari su sve više na dnevnoj bazi izloženi brojnim prijetnjama, ugrožavanju osobnih prava i standarda, sudskim tužbama, pritiscima od strane političara i oglašivača, ali dodatno i nepoštivanjem neodgovarajućih i loših zakonskih rješenja koja bi trebala unapređivati, a ne ograničavati ovo, za medijske i javne slobode uopće važno područje.

Umjesto da Vlada Republike Hrvatske zajedno s Ministarstvom kulture i medija konačno uredi ovo izrazito važno područje, ustroji jasan i transparentan sustav, HDZ zajedno sa svojim partnerima i dalje sjedi skrštenih ruku. O medijskoj politici govori se već godinama, i to baš od dotične ministrice, ali sustavno uređenje je izostalo. Zato se zalažemo za hitno donošenje novog, krovnog Zakona o medijima što do danas nije učinjeno. U saborskoj raspravi je tek Zakon o elektroničkim medijima bez definirane konkretne medijske politike, bez da je određen neophodni okvir i smjernice - navodi se u priopćenju.

ZEM_1.JPG

Saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora

U SDP-u Varaždinske županije smatraju kako predloženi zakon uopće se ne dotiče, niti nudi rješenje za sve teže uvjete rada novinara, krizu koja ih je dodatno pogodila, niti ih oslobađa od okova političke mreže koje je upravo HDZ tvorac i aktivni provoditelj. Rezultat je kako ovim zakonom neće biti riješeni problemi, već će takav loš i nedorečen zakon samo generirati nove.

- Najapsurdniji je prijedlog uvođenja kazni medijima zbog komentara čitatelja, čime se pokazujete bezidejnost i nespremnost na borbu protiv govora mržnje. Od lokalnih sudionika na medijskom tržištu traži se praktički da pronađu rješenje za probleme koje ne uspijevaju riješiti ni globalni giganti, pri čemu znamo da se najveći dio govora mržnje događa na svima dostupnim globalnim platformama koje ostaju zaštićene od odgovornosti. Paradoksalno, ishod takvog rješenja mogla bi biti zabrana komentiranja te neizravno dodatno osnaživanje globalnih platformi. Očito je kako se na prvi pogled čini kako vladajući nemaju pojma što predlažu, a još manje što žele s medijima u Hrvatskoj. No, poučeni dosadašnjim iskustvima, znaju oni jako dobro kako je kaos, zastrašivanje, nesređen sustav najpogodniji za "lov u mutnom“, korupciju, koji im jedino i odgovara. Vrijeme je da vladajući prestanu pljuvati u lice novinarima, medijskim kućama i građanima. Nađimo načina da im u ovoj krizi pomognemo da prežive, da građanima omogućimo pravovremeno, točno i cjelovito informiranje, a to možemo samo ako su nam novinari slobodni i neovisni naročito od političkih pritisaka u ucjena - zaključuju u priopćenju županijske organizacije SDP-a.