Sastanak u Domitrovcu: Bosilj i Stričak se u srijedu sastaju s ministrom Tomislavom Čorićem

VV | 5.7.2021. u 15:13h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

U srijedu bi se trebao održati sastanak na kojem bi s ministrom Tomislavom Ćorićem trebali razgovarati gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj i župan Anđelko Stričak vezano uz problem odvoza komunalnog otpada iz domaćinstva, dogovoreno je na današnjem hitnom sastanku u Domitrovcu.

Kriza s otpadom je kulminirala, a Čistoća je na svojim Facebook stranicama obavijestila korisnike javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada da nisu u mogućnosti preuzeti otpad iz spremnika s crnim poklopcem za miješani komunalni otpad iz razloga jer im, kao davatelju javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada obustavljeno deponiranje te je pozvala građane da otpad koji se nalazi u crnoj kandi čuvaju kod sebe.

- ALARMANTNO Čistoća najavila obustavu odvoza komunalnog otpada: "Privremeno zadržite otpad kod sebe!"

Na današnjem sastanku trebali su sudjelovati predstavnici 15 jedinica lokalne samouprave kako bi se raspravljalo o mogućim rješenjima deponiranja mješanog komunalnog otpada jer je državnom inspekcijom naređen prekid deponiranja otpada u pretovarnoj stanici u Poljani Biškupečkoj, dok Varaždin i druge jedinice lokalne samouprave imaju putem Čistoće Varaždin ugovoreno rješavanje odlaganja smeća, a trenutno ne postoji trajan način rješavanja odlagališta smeća. Međutim, na današnjem sastanku nisu bili predstavnici Varaždinskih Toplica te općina Petrijanec, Sveti Ilija, Mali Bukovec i Sveti Đurđ.

Na početku sastanka direktor Čistoće Davor Skroza osvrnuo se na trenutnu problematiku i nepostojanja lokacije za zbrinjavanje miješanog komunalnog otpada, na koju u Čistoći ukazuju od listopada prošle godine. Naime, Državni inspektorat zabranjuje daljnje skladištenje miješanog komunalnog otpada na pretovarnoj stanici Poljana Biškupečka te je naredio uklanjanje do sada uskladištenog miješanog komunalnog otpada. Inspekcija je dala rok od 30 dana za usklađenje sa zakonskom regulativom, a nepoštivanje kojeg roka može imati za posljedicu oduzimanja dozvole za gospodarenjem otpadom društvu Čistoća.

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj na sastanku je predložio da se ispita rješenje da se prikupljeni miješani komunalnli otpad preda društvima CE-ZA-R d.o.o. i UNIVERZAL d.o.o. koje gospodare s tom vrstom otpada, međutim Skroza smatra da bi se svakako trebalo prethodno konzultirati s inspekcijskim službama obzirom da otpad, sukladno Planu mora ići na propisano odlagalište.

- Čistoća u tom slučaju treba provesti postupak javne nabave - rekao je Skroza.

Predrag Štromar, koji je također sudjelovao na sastanku kao predstavnik Općine Vinica, je zamolio da se obavijeste općine ako dođe do situacije da se neće od korisnika usluge prikupljati "crne" kante s miješanim komunalnim otpadom, kako bi se stanovništvo o tome na vrijeme informiralo.