Samo ove godine policija u topličkoj školi tri puta, zatražene i češće policijske ophodnje

IHR/Varaždinske vijesti | 20.3.2023. u 08:24h | Objavljeno u Aktualno

- Policijski službenici tijekom ove godine u tri su navrata postupali po dojavama vezanim uz narušavanje javnog reda i mira u prostoru OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića Varaždinske Toplice. Nakon provedenih kriminalističkih istraživanja, u dva navrata podnesen je optužni prijedlog zbog počinjenja prekršaja iz čl. 17 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira protiv 38-godišnjakinje. Također, PU varaždinska nema zaprimljenih dojava i prijava djelatnika osnovne škole ili roditelja čija djeca pohađaju navedenu školu o kaznenim djelima ili prekršajima činjenima na njihovu štetu. Detaljnije informacije ne možemo davati zbog zaštite dobrobiti djece - odgovorili su na naš upit iz PU varaždinske na tvrdnje pojedinih roditelja iz topličke škole, o čemu smo nedavno izvijestili na našem portalu.

- Roditelji topličke škole na nogama: zbog prijetnji djelatnicima bojimo se za našu djecu, što kaže ravnateljica?

Ravnateljica topličke škole Goranka Štefanić u vezi događanja u toj školi, na koje su upozorili pojedini roditelji, rekla je da je škola napravila sve sukladno važećim propisima i o svemu obavijestila nadležne institucije, a to potvrđuju i u Varaždinskoj županiji.

- Ravnateljica OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića Varaždinske Toplice obavijestila je Varaždinsku županiju da je u navedenom slučaju poduzela sve mjere sukladno Pravilniku o načinu postupanja odgojno-obrazovnih radnika školskih ustanova u poduzimanju mjera zaštite prava učenika te prijave svakog kršenja tih prava nadležnim tijelima, kao i sukladno Protokolu o postupanju u slučaju zlostavljanja i zanemarivanja djece i kućnom redu škole. Škola je ujedno obavijestila policiju, Hrvatski zavod za socijalni rad i školsku medicinu, dakle sve nadležne institucije te zatražila pojačanu policijsku ophodnju u području škole. U međuvremenu je proveden stručno-pedagoški nadzor u školi kojim nisu utvrđene nepravilnosti, dok je inspekcijski nadzor prosvjetne inspekcije u tijeku. Varaždinska županija će kao osnivač topličkoj osnovnoj školi pružiti svu potrebnu pomoć i podršku - izvijestili su nas iz Varaždinske županije.

Da su bili u kontaktu s ravnateljicom te je ona poduzela sve mjere iz svoje nadležnosti, potvrdili su nam i u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Međutim, na pitanja kada je proveden inspekcijski nadzor i što je njime utvrđeno, odgovor iz Ministarstva nismo dobili. Iz Agencije za odgoj i obrazovanje, koja provodi stručno-pedagoški nadzor, navode kako su viši savjetnici, na temelju zahtjeva Službe prosvjetne inspekcije od 27. siječnja ove godine., proveli nadzore nad radom učiteljice razredne nastave i ravnateljice OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića Varaždinske Toplice.

- Viša savjetnica za razrednu nastavu AZOO-a provela je 14. veljače ove godine stručno-pedagoški nadzor nad radom učiteljice razredne nastave te je, nakon nadzora, predložila mjere za unapređivanje odgojno-obrazovnog rada. Viši savjetnik za ravnatelje AZOO-a proveo je stručno-pedagoški nadzor nad radom ravnateljice škole 28. veljače i u nalazu nije predložio mjere ravnateljici u sklopu nadležnosti stručno-pedagoškoga nadzora. Očekuje se i provedba stručno-pedagoškoga nadzora nad radom socijalne pedagoginje u školi, koji do sada nije mogao biti obavljen jer je pedagoginja na bolovanju - izvjestili su.

ŠTO KAŽE CENTAR? Na upit o navedenom slučaju, iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad - područni ured Novi Marof odgovorili su kako je Zakonom o socijalnoj skrbi propisano načelo poštivanja tajnosti i zaštite osobnih podataka, kao i načelo poštivanja privatnosti, te stoga ne mogu iznositi detalje, niti komentirati konkretan slučaj, osobito jer se radi o maloljetnom. djetetu, te isto može nepovoljno utjecati na život i integritet maloljetnog djeteta. Na pitanje je li bilo propusta u ovom slučaju od strane djelatnika i što je škola tražila da poduzmu vezano uz ovaj slučaj, navode kako se u svom radu pridržavaju važećih zakona i svih podzakonskih akata te ostvaruje zadovoljavajuću suradnju sa školom na području svoje mjesne nadležnosti

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci