Samo ove godine policija u topličkoj školi tri puta, zatražene i češće policijske ophodnje

IHR/Varaždinske vijesti | 20.3.2023. u 08:24h | Objavljeno u Aktualno

- Policijski službenici tijekom ove godine u tri su navrata postupali po dojavama vezanim uz narušavanje javnog reda i mira u prostoru OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića Varaždinske Toplice. Nakon provedenih kriminalističkih istraživanja, u dva navrata podnesen je optužni prijedlog zbog počinjenja prekršaja iz čl. 17 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira protiv 38-godišnjakinje. Također, PU varaždinska nema zaprimljenih dojava i prijava djelatnika osnovne škole ili roditelja čija djeca pohađaju navedenu školu o kaznenim djelima ili prekršajima činjenima na njihovu štetu. Detaljnije informacije ne možemo davati zbog zaštite dobrobiti djece - odgovorili su na naš upit iz PU varaždinske na tvrdnje pojedinih roditelja iz topličke škole, o čemu smo nedavno izvijestili na našem portalu.

- Roditelji topličke škole na nogama: zbog prijetnji djelatnicima bojimo se za našu djecu, što kaže ravnateljica?

Ravnateljica topličke škole Goranka Štefanić u vezi događanja u toj školi, na koje su upozorili pojedini roditelji, rekla je da je škola napravila sve sukladno važećim propisima i o svemu obavijestila nadležne institucije, a to potvrđuju i u Varaždinskoj županiji.

- Ravnateljica OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića Varaždinske Toplice obavijestila je Varaždinsku županiju da je u navedenom slučaju poduzela sve mjere sukladno Pravilniku o načinu postupanja odgojno-obrazovnih radnika školskih ustanova u poduzimanju mjera zaštite prava učenika te prijave svakog kršenja tih prava nadležnim tijelima, kao i sukladno Protokolu o postupanju u slučaju zlostavljanja i zanemarivanja djece i kućnom redu škole. Škola je ujedno obavijestila policiju, Hrvatski zavod za socijalni rad i školsku medicinu, dakle sve nadležne institucije te zatražila pojačanu policijsku ophodnju u području škole. U međuvremenu je proveden stručno-pedagoški nadzor u školi kojim nisu utvrđene nepravilnosti, dok je inspekcijski nadzor prosvjetne inspekcije u tijeku. Varaždinska županija će kao osnivač topličkoj osnovnoj školi pružiti svu potrebnu pomoć i podršku - izvijestili su nas iz Varaždinske županije.

Da su bili u kontaktu s ravnateljicom te je ona poduzela sve mjere iz svoje nadležnosti, potvrdili su nam i u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Međutim, na pitanja kada je proveden inspekcijski nadzor i što je njime utvrđeno, odgovor iz Ministarstva nismo dobili. Iz Agencije za odgoj i obrazovanje, koja provodi stručno-pedagoški nadzor, navode kako su viši savjetnici, na temelju zahtjeva Službe prosvjetne inspekcije od 27. siječnja ove godine., proveli nadzore nad radom učiteljice razredne nastave i ravnateljice OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića Varaždinske Toplice.

- Viša savjetnica za razrednu nastavu AZOO-a provela je 14. veljače ove godine stručno-pedagoški nadzor nad radom učiteljice razredne nastave te je, nakon nadzora, predložila mjere za unapređivanje odgojno-obrazovnog rada. Viši savjetnik za ravnatelje AZOO-a proveo je stručno-pedagoški nadzor nad radom ravnateljice škole 28. veljače i u nalazu nije predložio mjere ravnateljici u sklopu nadležnosti stručno-pedagoškoga nadzora. Očekuje se i provedba stručno-pedagoškoga nadzora nad radom socijalne pedagoginje u školi, koji do sada nije mogao biti obavljen jer je pedagoginja na bolovanju - izvjestili su.

ŠTO KAŽE CENTAR? Na upit o navedenom slučaju, iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad - područni ured Novi Marof odgovorili su kako je Zakonom o socijalnoj skrbi propisano načelo poštivanja tajnosti i zaštite osobnih podataka, kao i načelo poštivanja privatnosti, te stoga ne mogu iznositi detalje, niti komentirati konkretan slučaj, osobito jer se radi o maloljetnom. djetetu, te isto može nepovoljno utjecati na život i integritet maloljetnog djeteta. Na pitanje je li bilo propusta u ovom slučaju od strane djelatnika i što je škola tražila da poduzmu vezano uz ovaj slučaj, navode kako se u svom radu pridržavaju važećih zakona i svih podzakonskih akata te ostvaruje zadovoljavajuću suradnju sa školom na području svoje mjesne nadležnosti