Roditelji topličke škole na nogama: zbog prijetnji djelatnicima bojimo se za našu djecu, što kaže ravnateljica? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Roditelji topličke škole na nogama: zbog prijetnji djelatnicima bojimo se za našu djecu, što kaže ravnateljica?

IHR/Varaždinske vijesti | 16.3.2023. u 17:30h | Objavljeno u Aktualno

- Unatrag dva mjeseca majka jednog djeteta vrši teror nad djelatnicima škole zbog čega naša djeca usred svega pate. Prijeti im, prijavljuje ih, prvo je našu učiteljicu prijavila za zlostavljanje svoje kćeri te je učenica premještena u drugi razredni odjel. Naša učiteljica je otišla na bolovanje, a sada je na bolovanju radi stresa i prijetnji na poslu učiteljica tog drugog razreda. Navodno je prijetila i ravnateljici i stručnoj službi - navela je čitateljica u e-mailu, kojeg je poslala našoj redakciji, uz molbu da ne objavljujemo njezino ime i prezime jer, kako nam je napisala, i ona se sama boji "dotične osobe".

Navodi kako je slično bilo i u vrtiću, ali i u predškoli.

- Svima je prijetila i tužila ih kada joj je dijete išlo u vrtić, a prošle godine u predškolu. Sad je na red došla škola. Svi dobro znamo da, gdje god dođe, prijeti svima. Naša djeca su u opasnosti čim se ta osoba približava školi! - navela je čitateljica pitajući se što nadležne službe poduzimaju, tim više jer dobro znaju o kome se radi.

- Navedena osoba je itekako dobro poznata i djelatnicima Centra u Novom Marofu, jer je i njima prijetila. Je li rješenje da je se pusti da svima prijeti? Gdje su nadležni? Gdje je Županija, da kao osnivač, zaštiti školu, našu djecu, da postavi zaštitare? Čitamo o događaju u Klasičnoj gimnaziji Zagreb i zgražamo se, a to se događa nama svima i našoj djeci koja su tek u prvom razredu. Zar trebamo čekati da se dogodi još jedna tragedija? Želimo svoje učiteljice natrag, želimo da su djeca u školi sigurna - napisala je čitateljica.

U topličkoj školi ove navode nisu potvrdili, ni dematnirali. Poslali su nam dopis, kojeg potpisuje ravnateljlica OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića Varaždinske Toplice Goranka Štefanić.

- Škola je poduzela sve sukladno Pravilniku o postupanju odgojno-obrazovnih radnika školskih ustanova u poduzimanju mjera zaštite prava učenika te prijave svakog kršenja tih prava nadležnim tijelima, Protokolu o postupanju u slučaju zlostavljanja i zanemarivanja djece koji je donijela Vlada Republike Hrvatske u studenom 2014. godine i Kućnim redom škole. Sigurnost učenika i učitelja u školi nije ni na koji način ugrožena. Sukladno navedenim aktima obavještena ja Policijska postaja Novi Marof, Hrvatski zavod za socijalni rad - Područni ured Novi Marof, prosvjetna inspekcija, školska medicina i osnivač. Proveden je i inspekcijski i stručno-pedagoški nadzor nad školom. Škola je napravila sve sukladno važećim propisima i apeliram na sve ostale nadležne institucije da se uključe u rješavanje navedenog - navodi se u dopisu kojeg smo dobili kao odgovor na naš upit.

I dok iz škole roditelje umiruju kako sigurnost njjihove djece ni na koji način nije ugrožena, a ravnateljica škole Goranka Štefanić i sama poziva nadležne da se uključe u rješavanje navedenog problema, što je dosad poduzeto vezano uz ovaj slučaj pitali smo policiju, Centar za socijalnu skrb Novi Marof te Varaždinsku županiju, koja je osnivač topličke škole, a zatražili smo i rezultate inspekcijskog i stručno-pedagoškog nadzora provedenog u školi, što ćemo objaviti čim dobijemo odgovore.