Roglić: Ako se necijepljeni razboli od COVID-19, neka sam plati svoje liječenje

| 16.11.2021. u 08:31h | Objavljeno u Aktualno

-Ako se razboli od COVID-19, neka sam plati svoje liječenje, predlaže za necijepljene Branko Roglić, osnivač i predsjednik NO Orbica, u nedavnom razgovoru za Novi list, dok su na to u srpnju ukazivale i Varaždinske vijesti.

- Država je reagirala i dobrim mjerama protiv širenja zaraze. Međutim, mislim da je već prije nekoliko mjeseci trebala uvesti strože epidemiološke mjere. Situacija u Hrvatskoj i svijetu vrlo je ozbiljna, a mi se, kao ljudi, ponašamo dosta nonšalantno... Nisam za novo zatvaranje. Zauzimam se za obavezno cijepljenje ljudi. Smatram da nikome tko nije dva puta cijepljen, ili nema COVID-potvrdu, ne bi trebalo dopustiti ulazak u dućan, pa ni u zdravstvene ustanove. Ako se netko ne želi cijepiti, trebao bi sam snositi i troškove svoga liječenja od COVID-19 bolesti. Svatko se mora cijepiti, uz opravdane iznimke. Ako netko nema COVID-potvrdu, ne bi smio ući u dućan, školu, bolnicu, u kino, tamo gdje se ljudi okupljaju. Ako se netko ne želi cijepiti, mogao bi živjeti kod kuće, sam, dok nevolja ne prođe, veli Roglić te dodaje da mu nije jasno zašto država oklijeva s uvođenjem obveze cijepljenja protiv korone, budući da takva obveza postoji u slučaju drugih zaraznih bolesti.

A nekoliko dana prije istupa vlasnika najveće hrvatske kompanije, koja ima 8.000 zaposlenih u 20 država Europe u kojima se bavi distribucijom proizvoda multinacionalnih kompanija,  Vlada Singapura najavila je da više neće pokrivati ​​medicinske troškove pacijenata oboljelih od COVID-19 “koji nisu cijepljeni po vlastitom izboru”. 

 -Necijepljene osobe čine znatnu većinu onih kojima je potrebna intenzivna bolnička skrb te nerazmjerno doprinose naprezanju naših zdravstvenih resursa, pojasnilo je singapursko Ministarstvo zdravstva

Sukladno tome, od 8. prosinca vlada više neće plaćati račune za liječenje COVID-19 za potpuno necijepljene, dok će djelomično cijepljenima biti pokriveni troškovi samo do 31. prosinca.

Vlada će nastaviti plaćati medicinske troškove za potpuno cijepljene i one koji još ne ispunjavaju uvjete za cijepljenje, uključujući malu djecu i one s određenim zdravstvenim stanjima.