I dalje na mukama zbog Aglomeracije: "Vozači buseva žale se da im stakla hoće popadati!“ Foto: Ilustracija/Arhiva VV

I dalje na mukama zbog Aglomeracije: "Vozači buseva žale se da im stakla hoće popadati!“

IHR/Varaždinske vijesti | 18.12.2019. u 20:22h | Objavljeno u Aktualno

- Od građana se može čuti, posebno autobusnih prijevoznika da im stakla s autobusa hoće popadati kad voze preko raskopanih cesta, bez obzira na brzinu, a u Maruševcu je bio i prosvjed zbog problema koji su i dalje ozbiljni. Meni, ni mojoj stranci nije namjera otežavati projekt Aglomeracije svjesni činjenice njegovog značaja, kao i problema koji se u njemu pojavljuju prije svega kod izvođača nedostatkom radne snage, pomanjkanjem kapaciteta ili porasta cijena. Međutim, moramo uvažavati probleme građana i gospodarstvenika koji se u tome nalaze i trpe štete. Aglomeracija je tek u početku a još nije počela u nekoliko gradova, Ludbregu, Novom Marofu, Ivancu i Lepoglavi. Župane, apeliramo da se vodi računa o obavezama izvođača radova, nadzornih institucija ŽUC-a  i svih koji u tom projektu sudjeluju. No, zanima me jesu li ti radovi pokriveni kakvim osiguranjem radi eventualne nadoknade štete sudionika u prometu, što bi sve skupa doprinijelo strpljenju i tolerantnijem odnosu? - pitao se Vladimir Lacković, HDZ-ov županijski vijećnik na zadnjoj sjednici Županijske skupštine koji je o nezadovoljstvu građana zbog raskopanih cesta postavio i na sjednici prije te.

- "Mi ne svojatamo projekte Aglomeracije, niti se slikamo, ali ceste nakon radova treba pravilno sanirati"

Zadovoljan je što je nakon toga uslijedila reakcija koja je bila, kako je rekao, uočljiva. 
- Na potezu kroz Općinu Vidovec raskopane ceste su sanirane, najprije šljunčanim zatrpavanjem prekopa, a onda i asfaltom, no na ostalim područjima nema spoznaje o takvim zahvatima – ustvrdio je.
Što se tiče ključnog problema građana, a to je da su radovi za njih neugodni i misle da predugo traju, župan Radimir Čačić je rekao kako je obveza izvođača da ceste nakon radova dovede u prvobitno stanje.
- Činjenica jest da 70 posto tih cijevi ide kroz županijske ceste, ali to nije ŽUC. ŽUC u tom kontekstu nema smisla spominjati. To nije naša obveza i sva odgovornost je na Varkomu i tvrtkama iz ugovora – rekao je Čačić.

Što se tiče garancija, dodao je da svaki takav posao mora imati garancije.
- Nisam ugovarao to, ugovarao je Varkom, ali garancije su nadam se izdane – ustvrdio je.

Varaždinski župan ne sumnja da će se posao odraditi u roku iako Aglomeracija kasni.
- Kao što znate, ponovljeni su natječaji, tvrtke koje su preuzele poslove u Aglomeraciji nemaju za to najčešće reference, ljude i opremu, uglavnom, nemaju ništa. To ne znači da se projekt neće napraviti. Zato i postoji mogućnost da se uzmu kooperanti, da se ojačaju kadrovski, a nešto će i naučiti, jer ovo su počeci. Rokovi su dovoljno dugi i ne sumnjam da će to biti korektno u rokovima napravljeno. Evo, nedavno sam se vratio iz Kine, prezentirali su nam plan prema kojem će se 400 kilometara metroa izgraditi u tri godine. Trebaš ti to napraviti. Da mi ne možemo položiti ove smiješne cijevi u roku? Naravno da možemo, napravit će se to. I da, da ne bi netko pomislio da smo mi platili Kinu. Privredna komora Kine je platila taj put, za razliku od nekih drugih putovanja ovdje, ali ne u ovoj Županiji – prokomentirao je varaždinski župan.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci