POVEZIVANJE U TURIZMU Tek osnovane, a već "povukle" gotovo milijun kuna!

| 8.8.2022. u 15:00h | Objavljeno u Aktualno

Prve dvije udružene turističke zajednice iz Varaždinske županije, Turistička zajednica Sjever Zagorja i Turistička zajednica područja Centar svijeta, osnovane u veljači, već su ove godine iz Fonda za objedinjene turističke zajednice povukle ukupno 625.000 kuna za sedam projekata. Tome treba pribrojati i ukupno 184.158 kuna za četiri projekta dobivena iz HTZ-ova Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent.

Ove su godine na području Varaždinske županije osnovane tri objedinjene turističke zajednice. Prvo su u veljači osnovane TZ područja Centar svijeta (sa sjedištem u Ludbregu) i TZ područja Sjever Zagorja (sjedište u Cestici), a zatim u svibnju i TZ Varaždinski bregi (sjedište u Gornjem Knegincu). Ovaj je oblik udruživanja posljednjih godina postao trend, posebice u ruralnim i turistički manje razvijenim područjima, a podupiru ga i Ministarstvo turizma i sporta kao i Hrvatska turistička zajednica (HTZ).

Ispitali smo kako će konkretno ove turističke zajednice funkcionirati i što sve planiraju napraviti na svom području kako bi privukli što više novih gostiju. Nakon izbora direktora/ica pred svima je izrada strateških marketinških i interpretacijskih planova kao i promidžbenih materijala, od web stranica do fotomaterijala i turističkih brošura, a zatim i konkretnih projekata poput uređenja prezentacijskih centara za posjetitelje i razvoj novih turističkih proizvoda, za što su neki već dobili potrebna financijska sredstva.

Osim što udruživanjem dijele zajedničke troškove funkcioniranja i promidžbe, na raspolaganju su im i sredstva iz posebnog Fonda za objedinjene TZ-e. Prva dva objedinjena TZ-a, osnovana još u veljači, već su se ove godine stigla javiti na natječaj (otvoren do kraja veljače) te su iz Fonda povukli ukupno 625.000 kuna za sedam projekata. Tome treba pribrojiti i ukupno 184.158 kuna za četiri projekta dobivena iz HTZ-ova Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent.

Za koje su točno projekte povukli sredstva provjerite u novom broju Varaždinskih vijesti.