Prosječni Varaždinac dnevno popije barem jednu tabletu, a potrošnja raste

| 3.10.2016. u 12:51h | Objavljeno u Aktualno

Jedna tableta ujutro za snižavanje tlaka i bolju cirkulaciju, poslijepodne jedna protiv glavobolje i jedna za snižavanje masnoća, a navečer jedna za spavanje.

Prosječna starija osoba tako vrlo lako dođe i do nekoliko tableta dnevno, osobito ako je riječ o kroničnom bolesniku. Prema podacima Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) Varaždinci su lani popili lijekova za 147,4 milijuna kuna, a u Međimurju je ukupna potrošnja lijekova lani iznosila 92,5 milijuna kuna.

Podaci HALMED-a pokazuju i kako se lani svaki dan u Varaždinskoj županiji na tisuću stanovnika popilo 1.066 doza nekog lijeka, što je više od jedne tablete dnevno po stanovniku. Ukupna potrošnja lijekova u dvije županije u 2015. godini iznosila je 239,9 milijuna kuna, što je povećanje od 11,3 posto, u odnosu na godinu prije, kada je potrošnja bila 212,9 milijuna kuna.

Kako komentira povećanje potrošnje lijekova, upitali smo voditeljicu Djelatnosti javnog zdravstva i socijalne medicine u varaždinskom Zavodu za javno zdravstvo Irenu Stipešević Rakamarić, koju povećanje potrošnje lijekova ne čudi...

Opširnije pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti