Prijavljeni za onečišćenje Plitvice, a inspekcija utvrdila da tvrtka uopće ne koristi vodu u tehnološkom procesu!? Foto: Ilustracija

Prijavljeni za onečišćenje Plitvice, a inspekcija utvrdila da tvrtka uopće ne koristi vodu u tehnološkom procesu!?

| 22.6.2020. u 17:19h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što je dio žitelja varaždinskog prigradskog naselja Jalkovec početkom godine podnio prijavu u kojoj su zatražili žurno postupanje inspektora radi zaštite javnog i javnozdravstvenog interesa, odnosno javnozdravstvene ugroze zbog, kako su tvrdili, nezakonitog postupanja u gospodarenju otpadom poduzeća Lotus 91, inspektori Državnog inspektora proveli su više inspekcijskih nadzora, počevši od onih vezanih uz vodopravna pitanja i zaštitu okoliša pa do zdravstvenih, a isto tako provjerena je zakonitost izdanih dozvola. I ne samo da nije utvrđeno nikakvo ozbiljnije kršenje zakona od strane Lotusa 91, već se pokazalo da za neke navode u prijavi ni izdaleka nije bilo temelja!

Za postupak nema osnove

Naime, tijekom nadzora vodopravnog inspektora utvrđeno je kako ne samo da nema „neometanog izlijevanja otpadne vode koje nastaju u procesu obrade otpada, čime bi se potencijalna zaraza prenosila i širila u prostor toka rijeke Plitvice i njen sliv, a posebice okolna dvorište u kojima su i vrtne pumpe za vodu kojom se zalijeva povrće i sl.”, kako se navodilo u prijavi, već da Lotus 91 uopće ne ispušta vodu iz tehnološkog procesa jer je uopće ne koristi kod postupanja s PET ambalažom, koja jer se samo sakuplja, razvrstava i odvozi!

Budući da za to nije našao nikakve pretpostavke tijekom inspekcijskog nadzora na postrojenju u Jalkovcu, Državni inspektorat obustavio je upravni postupak, kojim se poduzeću Lotus 91 naređuje da poslovanje uskladi s odredbama Zakona o vodama, odnosno da pokrene postupak ishođenja Vodopravne dozvole za ispuštanje otpadnih voda s promjenljivim svojstvima ili otpadnih tvari u sabirnu jamu za tehnološke otpadne vode, odnosno u otvoreni kanal za onečišćene oborinske otpadne vode.

Ovo rješenje izdano je nakon što je je obavljen inspekcijski nadzor nad kontrolom provedbe odredbe članka 164. i 165. Zakona o vodama, kojima je propisana obaveza ishođenja vodopravne dozvole za ispuštanje otpadnih voda na lokaciji postrojenja Lotus 91 u Jalkovcu. Naime, temeljem inspekcijskog nadzora, pokrenut je upravni postupak izdavanjem rješenja o usklađenju poslovanja sa odredbama Zakona o vodama, odnosno pokretanju postupka ishođenja Vodopravne dozvole. Slijedom toga, vodopravna inspekcija je obišla lokaciju Lotusa 91, uz predstavnika Hrvatskih voda od kojih je zatraženo mišljenje o potrebi pribavljanja vodopravne dozvole za ispuštanje otpadnih voda. No, Hrvatske vode, Vodnogospodarski odjel za Muru i gornju Dravu Varaždin, ukazao je da na lokaciji Lotusa 91 u Jalkovcu nema ispuštanja otpadnih voda iz tehnoloških procesa u kojima se obrađuje neopasni otpad, već samo sanitarno-fekalnih i oborinskih voda s manipulativnih površina, kao i da će za građevine odvodnje i ispuštanja oborinskih voda u prijemnik biti ishođeni vodopravni uvjeti i vodopravna potvrda.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci