Predsjednik Milanović u Varaždinu: "Čačića znam sto godina i surađivali smo, i to dobro"

J.Š./Varaždinske vijesti | 22.5.2021. u 15:05h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović posjetio je danas Varaždinsku županiju te se sa županom Radimirom Čačićem i njegovim suradnicima susreo u Atriju Županijske palače

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović posjetio je danas Varaždinsku županiju te se sa županom Radimirom Čačićem i njegovim suradnicima susreo u Atriju Županijske palače. Tamo su Predsjedniku predstavaljeni zaštićeni proizvodi Varaždinske županije na europskoj i nacionalnoj razini te je Milanović tim povodom istaknuo da mu je poznato bogatstvo kvalitenih proizvoda kojima obiluje županija.

- Poznato mi je to. Rade sjajno na brendiranju tako da kvalitetni proizvod prodaju skuplje, ali pošteno. To je uspjelo s maslinovim uljem u zadnjih trideset godina u Hrvatskoj, a bučino ulje je sljedeće. Ovo je proizvod na razini najboljih austrijskih.  To je moj dojam - rekao je Milanović, dodajući da mu se najviše dopao težački kolač, odnosno Kučanski koščičjak jer je narodni, a heljda tj. crna pšenica sjajna namirnica.

Poznato mi je to. Rade sjajno na brendiranju tako da kvalitetni proizvod prodaju skuplje, ali pošteno

Na pitanje tko je u kampanji aktivniji on ili premijer Plenković kada je pitanje podrške kandidatima rekao je da je Premijer puno aktivniji što je i logično.

- Ja sam došao na poziv. Bio sam neki dan u Crikvenici gdje su bili, svatio sam kasnije, i HDZ-ov gradonačelnik i drugi kandidat. Idem tako gdje me pozovu i svugdje odem. Sad recimo idem u Martijanec gdje je obljetnica DVD-a. Bili su kod mene prije par mjeseci i tada smo dogovorili posjet - rekao je Milanović.

Na pitanje je li njegov dolazak znak podrške aktualnom županu Radimiru Čačiću za novi mandat, Milanović je odgovorio da se samo odazvao na poziv.

- Da me pozvao HDZ-ov kandidat isto bi došao. I to je to, ali ja se ipak ne mogu mjeriti i u redu je da se ne mogu mjeriti s premijerom Plenkovićem koji je predsjednik stranke. Čačića znam sto godina i surađivali smo i to dobro. Pozvao me i došao sam. Isto tako idem i u Martijanec. Tamo su gotovi izbori. Ne znam ni tko je dobio – rekao je Milanović.

Idem tako gdje me pozovu i svugdje odem. Sad recimo idem u Martijanec gdje je obljetnica DVD-a. Da me pozvao HDZ-ov kandidat isto bi došao

Župan Čačić, na pitanje koliko podrška predsjenika znači, je rekao da je Milanović uvijek dobrodošao.

- Županija je pri samom vrhu Hrvatske po brendiranju svojih proizvoda. Ponosni smo što smo u proteklih nekoliko mjeseci zaštitili i Ludbreški hren, prije toga smo dobili europsku zaštitu Varaždinskog klipiča. Imamo pet svjetskih zlata za bučina ulja. Samo još jedan hrvatski proizvod ima to zlato, a to je Jana. Svaka čast, ali mi imamo pet. Drago nam je da je predsjednik prihvatio i svojim dolaskom podržao taj napor. Drago mi je da je tu. Uvijek je dobrodošao. Gospodina Plenkovića nismo zvali, a i sumnjam da bi i došao – rekao je Čačić.

Drago mi je da je tu. Uvijek je dobrodošao. Gospodina Plenkovića nismo zvali, a i sumnjam da bi i došao

Na pitanje o čemu su još razgovarali Čačić je rekao da sa Predsjednikom razgovara uvijek o svemu.

- O sportu, o hrani, o politici, o svemu. Dakle, ništa što bi bilo posebno važno za ove izbore. Što se tiče naše političke pozicije ona je bila potpuno jasna. Prvi i sa najvećim rezultatom kod prikupljana potpisa smo bili mi Reformisti. Prvi smo ga podržali kao stranka i ostvarili smo najbolji rezultat kod prikupljanja potpisa. Što se tiče njegove političke pozicije on je predsjenik države te se ne može i ne smije politički pozicionirati, a kakav je njegov osobni stav pitajte njega - rekao je Čačić, dodajući da mu je drago što je prihvatio poziv.

Predsjedniku su, među ostalim, predstavljena i vrhunska vina koja su na 17. Decanter World Wine Awards 2020. u Londonu, najprestižnijem svjetskom ocjenjivanju vina, osvojila čak 22 medalje i 11 preporuka. Upoznao se i uspjesima Varaždinskog bučinog ulja koje unatrag nekoliko godina potvrđuje svoju svjetsku vrijednost i kvalitetu te je na prestižnom, 60. po redu svjetskom natjecanju u kvaliteti prehrambenih proizvoda Monde Selection u Bruxellesu unatrag dvije godine osvojilo čak pet zlatne medalja za kvalitetu.

Posebno mjesto zauzele su i tradicionalne slastice: prosta trovečka makovnjača ili popularni „trnovečki makači“ koji su gotovo 200 godina sastavni dio izvorne gastronomske ponude trnovečkog kraja i Varaždinske županije, Kučanski koščičjak kao tradicijsko jelo koje se pravi od hajdinog brašna, hajdine kaše, koštica bundeve i varaždinskog bučinog ulja u obliku gibanice te, Vidovečki gibanek, čija je kvaliteta u domaćim namirnicama i višestoljetnoj gastronomskoj tradiciji.

Predstavljena je Toplička kupališna torta koja se sprema po originalnoj stoljetnoj recepturi, kao i ostali domaći proizvodi vrhunske kvalitete, koji su plod dugogodišnje tradicionalne proizvodnje, kao što su Varaždinsko kiselo zelje, Varaždinski klipič i Ludbreški hren.

Predstavljanju je nazočila saborska zastupnica i savjetnica župana Natalija Martinčević, zamjenik župana Robert Vugrin, Željko Bedeković, predsjednik Turističke zajednice Varaždinske županije Željko Bedeković, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini, dr.sc. Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije te gradski vijećnici Grada Varaždina.