Potpisan ugovor o nabavci magnetske rezonance - natječaj okončan za tri mjeseca

Župan Međimurske županije Matija Posavec potpisao je Ugovor o javnoj nabavi uređaja za magnetsku rezonancu za potrebe Županijske bolnice Čakovec. Vrijednost uređaja je 8.337.500 kuna s PDV-om, a temeljem provedenog javnog natječaja, ekonomski najpovoljnija ponuda je poduzeća Siemens HealthCare, u čije ime su Ugovor potpisali Neven Carev i Snježana  Dubravka Petrovečki te Milan Slade Šilović.

- Ovo je još jedan dokaz da je u tijeku najveće ulaganje u kvalitetniju zdravstvenu skrb Međimurja.  Završavamo novu zgradu Doma zdravlja, nabavlja se dijagnostičko terapijska oprema i obnavljaju se ambulante primarne zdravstvene zaštite, obnavljaju se zgrade bolnice, a uskoro ćemo potpisati još jedan ugovor o obnovi paviljona 2, također kao dio bolnice. Uređaj za magnetsku rezonancu zaslužuje Međimurje, tim više jer 84 posto stanovništva koristi našu bolnicu. Imamo odlično organizirani sustav interventne kardiologije, a nabavkom MR uređaja uvodimo novi standard zdravstvene zaštite. Po potpisu Ugovora, krećemo u adaptaciju prostora dogradnjom funkcionalnog objekta kraj Odjela radiologije, veličine 270 kvadrata, koji će biti projektiran po suvremenim standardima u suradnji s liječnicima i stručnjacima iz Siemensa. U novom prostoru bit će radni prostor za liječnike i inženjere, prostor za uređaj i prostor za pacijente. Tako ćemo na jednom mjestu imati suvremeni i moderno opremljen centar za radiološku dijagnostiku. Izrada projektne dokumentacije, građevinski radovi, isporuka i montaža uređaja trebala bi biti gotova do veljače, rekao je župan Matija Posavec.

Javni  natječaj za MR uređaj vrijednosti većoj od 9 milijuna kuna proveden je u tri mjeseca, a unatoč nekoliko ponuda nije bilo nijednog prigovora na Odluku o odabiru, što je dokaz kvalitetno pripremljenog tendera i vrlo transparentno provedenog postupka javne nabave, koje su provodili Anita Strnišćak i Goran Gotal iz Odsjeka za javnu nabavu Međimurske županije.  

- Današnje potpisivanje još je jedan dokaz podizanja zdravstvene zaštite na još višu razinu, stvaranje standarda koje stanovnici Međimurja trebaju i zaslužuju te korak bliže prema jednoj od najopremljenijih bolnica koja će sve zdravstvene usluge imati na istoj lokaciji. Trenutno se na pregled MR-a čeka i više od šest mjeseci i pregledi se obavljaju u ugovornim ustanovama HZZO-a. Nabavkom MR-a stanovnici Međimurja više neće morati čekati na pretragu koja nerijetko spašava život“ – upozorila je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić Grlač.

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec dr.Robert Grudić naglasio je kako je godišnja potreba, prema dostupnim podacima, oko 2000 pacijenata u Međimurju koji imaju uputnicu za MR.

- Nabavka uređaja svakako će omogućiti viši standard u opremi naše bolnice, smanjiti liste čekanja i omogućiti kvalitetnije liječenje. Ovime ćemo u Županijskoj bolnici omogućiti snimanje bolesti svih organskih sustava na način kako se to prakticira u suvremenoj radiologiji, rekao je ravnatelj.

 Odjel radiologije i ultrazvuka u Županijskoj bolnici Čakovec funkcionira s dva primarijusa, 7 specijalista radiologije, jednim užim specijalistom neuroradiologije i 3 uža specijalista ultrazvuka, 11 radioloških tehnologa, 4 specijalizanata, dok je zbog proširenja djelatnosti u planu zapošljavanje još 4 radiološka tehnologa.

- Upravo se odvija edukacija za liječnike radiologe u Kliničkoj bolnici Dubrava i Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice u Zagrebu. Nabavka MR uređaja je garancija kako nećemo izgubiti liječnike jer je ovo veliki napredak u razvoju radiološke dijagnostike – rekao dr. Ivan Žokalj, pohvalivši Međimursku županiju jer je struci dala potpuno slobodne ruke u načinu organizacije prostora i tehničkim karakteristikama samog uređaja.

 Direktor Siemens HealtCare iz Zagreba Neven Carev istaknuo je kako će u najkraćem mogućem roku obaviti sve pripreme za primopredaju i montažu uređaja u Čakovcu.

- Na uređaj dajemo garanciju od 5 godina, provodimo edukaciju za liječnike i osoblje za rad na Uređaju, osiguravamo kompletno servisiranje i održavanje sa svim rezervnim dijelovima, voditi ćemo računa o atestnoj dokumentaciji dok Županiji čestitam na nabavci najmodernijeg uređaja u kategoriji 1,5 T vrhunskih karakteristika, rekao je Carev, dodavši da je magnetska rezonancija (MR) jedna od najmodernijih neinvazivnih dijagnostičkih metoda u kojoj se ne koristi rendgensko zračenje i najčešće pretraga prvog izbora za dijagnostiku organa središnjeg živčanog sustava, kao što su mozak i kralježnička moždina, za dijagnostiku raznih oboljenja sustava za kretanje, najčešće zglobova i zdjelice te nezamjenjiva pretraga kod onkoloških bolesnika.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.