Ivan Čehok Foto: Krešimir Đurić

Čehok osuđen na dvije godine zatvora, Patafta na godinu i osam mjeseci

| 19.7.2018. u 12:46h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok nepravomoćno je osuđen dvije godine zatvora (kazna mu se umanjuje za vrijeme provedeno u pritvoru), poduzetnik Davor Patafta na 1 godinu i 8 mjeseci zatvora, Narcisa Huljev na 1 godinu i 6 mjeseci (od čega 9 mjeseci bezuvjetno, a ostatak uvjetno).

Izrečena je kazna T7 Visu od 450.000 kuna, a Winair mora vratiti novac državi.

>>> Gradonačelniku Ivanu Čehoku dvije godine zatvora, umanjuje se za vrijeme provedeno u pritvoru

Odlučilo je tako vijeće zagrebačkog Županijskog suda na čelu sa sutkinjom Tanjom Pavelin u kaznenom postupku koji se vodi od 2012., kada je USKOK podigao optužnicu nakon istrage u sklopu koje je Čehok priveden u Remetinec izravno iz Gradske vijećnice gdje je obnašao svoj treći mandat.

Presuda

Po prvoj točki optužnice, koja se odnosi na optužbe za sklapanje ugovora za MBO, svi su oslobođeni krivnje (Čehok, Patafta i Tomislav Kezelj), jer je sudsko vijeće ocijenilo da je prema nalazima inspekcije zaštite okoliša situacija u Brezju bila takva da nije trebalo provoditi javnu nabavu, već se moglo izravno ugovarati s T7 Visom.

Po drugoj točki optužnice, koja se odnosi na zamjenu zemljišta između Grada Varaždina i T7 Visa za potrebe MBO-a, Čehok i Patafta su proglašeni krivima, kao i Narcisa Huljev, a ključnu ulogu u tome imao je iskaz vještaka Tomislava Možine koji je na USKOK-u svjedočio o tome kako su realne cijene zemljišta manje u odnosu na cijenu u ugovoru, što je on vještačio. Sud je zaključio da je Grad oštećen za oko 4 milijuna kuna.

Po trećoj točki optužnice, u vezi ugovora za kupoprodaju zemljišta za POS na Banfici, sud je također zaključio da su nerealno visoke cijene, odnosno da se ne uklapaju u etalonsku cijenu, te da je ugovor sklopljen bez prethodne suglasnosti ministarstva. Hrvoje Vojvoda je oslobođen u vezi kupoprodaje zemljišta za POS u Vilka Novaka.

Po četvrtoj točki optužnice, vezano uz zakup aerodroma, Ivan Čehok je oslobođen, a krivima su proglašeni Patafta i Huljev.

Sudsko vijeće je zaključilo da je ovim kaznenim djelima Grad varaždin oštećen za oko 6 milijuna kuna te je uputilo Grad u posebnu parnicu za taj iznos.

Optužnica

U prvotnoj optužnici, koja je nedavno izmijenjena, okrivljeni su se teretili za udruživanje radi počinjenja niza kaznenih djela vezanih uz zlouporabe položaja i ovlasti, kojima bi Grad Varaždin i gradska poduzeća, prema USKOKU, bila oštećena za najmanje 51 milijun kuna.

U prvoj točki „stare“ optužnice navodi se da su se bivši varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, zatim predsjednik uprava društava T7 Grupa, T7 VIS i Winair Patafta te članica uprava spomenutih tvrtki Huljev od kraja 2007. do lipnja 2011. povezali u zajedničko djelovanje s ciljem pribavljanja znatne materijalne koristi triju spomenutih tvrtki. To se, kako je tvrdio USKOK, radilo kroz pogodovanje prilikom zaključivanja poslova s Gradom Varaždinom i pravnim osobama u većinskom vlasništvu Grada Varaždina, i to Varkomom, Zračnom lukom Varaždin (kasnije Varaždin Airport) i Javnom ustanovom Gradski stanovi Varaždin (JUGS).

Za USKOK je sporna i dodjela zbrinjavanja komunalnog otpada, koja je omogućila T7 VIS-u gradnju postrojenja za mehaničko-biološku obradu otpada u Brezju. Za potrebe realizacije tog posla, kako se navodilo u prvotnoj optužnici, T7 VIS-u omogućeno je stjecanje znatno vrednijeg gradskog zemljišta na lokaciji Brezje kupoprodajom i zamjenom s zemljištem T7 VIS-a u Jalkovcu.

Zbog cijene i izostanka suglasnosti nadležnog ministarstva, USKOK-u je sporna i kupnja zemljišta od T7 VIS-a i T7 Grupe za programe poticane stanogradnje, kao i poslovi kojima se Winairu omogućeno stvaranje uvjeta za preuzimanje upravljanja aerodromom Varaždin.  

USKOK je u prvotnoj optužnici tvrdio da je svime time za Grad Varaždin, Varkom, Varaždin Airport te JUGS počinjena šteta od najmanje 51 milijun kuna, a istovremeno za T7 Grupu, T7 Vis te Winair pribavljena korist od najmanje 37 milijuna kuna.

Međutim, kao što smo već pisali prije nešto više od dva mjeseca, USKOK je izmijenio prvotnu optužnicu iz 2012. u kojoj okrivljene više nije teretio za udruživanje radi djela na štetu Grada Varaždina, a znatno je smanjio iznos štete nastale za Grad i gradske tvrtke – umjesto prvotnih 50,9 milijuna kuna, taj je iznos“pao” na oko 14 milijuna kuna. No, Čehoka i dalje je teretio zbog zlouporabe položaja i ovlasti, a Pataftu i Vojvodu zbog poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. Kezelja i Huljev zbog pomaganja u tom kaznenom djelu, a Huljev i zbog poticanja na krivotvorenje službene isprave.

Prema Zakonu o lokalnim izborima, mandati načelnika, gradonačelnika i župana prestaje silom zakona ako su pravomoćnom sudskom presudom osuđeni na bezuvjetnu kaznu zatvora dulju od mjesec dana.