Plenković: "Smatramo da je poskupljenje od 10 posto nosivo" Foto: VV arhiva

Plenković: "Smatramo da je poskupljenje od 10 posto nosivo"

VV / hrt.hr | 10.9.2024. u 13:39h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i danas je komentirao je najavljeno poskupljenje energenata, a s time i moguće poskupljenje hrane.

- Što se tiče energenata, što se tiče struje, dolazi do minimalnog povećanja kroz šest mjeseci od maksimalno 10 posto, rekao je Plenković, piše hrt.hr.

- Mi smatramo da je to povećanje nosivo, s obzirom na ukupni gospodarski rast, rast plaća, rast mirovina, da to nije nešto što se ne može podnijeti, a pritom ovaj drugi dio paketa koji se odnosio na ciljanu pomoć onima koji realno imaju manje prihode, umirovljenici, njih 760 tisuća pokriveno s ovim paketom od 76,5 milijuna eura, ugroženi kupci energenata, studenti, nezaposleni hrvatski branitelji, pružatelji socijalnih usluga - mislim da smo s tim napravili dobar iskorak, rekao je premijer novinarima nakon konferencije "Hrvatska kakvu trebamo: hrana kao geopolitičko i strateško pitanje" u Koprivnici.

>> Vlada predstavila novi paket mjera pomoći, ide i novi dodatak za umirovljenike

- Što se tiče ukupne cijene, o tome smo govorili danas i ovdje, dakle, od cijene koja košta proizvođača pa cijene koju plaća potrošač je dosta velika razlika i zato je tu važno da svi pogledaju svoj dio odgovornosti, bilo da je riječ o trgovcima, maloprodajnim lancima, logistici, maržama... Mi smo kada je riječ o hrani i energentima, kada je riječ o državi, spuštali stope poreza na dodanu vrijednost maksimalno koliko se moglo, mi smo ograničavali cijene ključnih proizvoda u potrošačkoj košarici, mi smo sa svoje strane kreirali ozračje koje je omogućilo u ovim vremenima krize svim gospodarskim subjektima da prežive, dodao je.

"Hrvatska već danas ima porez na nekretnine"

Govoreći o porezu na nekretnine, Plenković je rekao da su u izbornom i programu Vlade rekli da će teret prebacivati s poreza na rad na porez na imovinu.

- Hrvatska već danas ima porez na nekretnine, samo ga ne zovemo porezom na nekretnine, nego zovemo porezom na kuće za odmor. On postoji desetljećima, rekao je Plenković.

Dodao je da je problem hrvatskog društva visoka kupoprodajna cijena stanova, teško priuštivih onima s normalnim prihodima, kao i visoka cijena najma, te da je priuštivo stanovanje ključno pitanje svih razvijenih društava, zbog čega je potrebno Vladinim mjerama dovesti do smanjenja cijena kvadrata i najma.

- Kako? Tako da imamo veću ponudu jer imamo u Hrvatskoj, prema podacima ministra Bačića, oko 600.000 praznih stanova, rekao je Plenković.

"Trebamo predsjednika koji je zapadno orijentiran"

Govoreći o predsjedničkim izborima, Plenković je rekao da je HDZ-ov kandidat Dragan Primorac odličan kandidat, zreo, da ima sve reference te da će s odmicanjem kampanje dobivati sve veću potporu. Pritom je ponovno kritizirao aktualnog predsjednika Zorana Milanovića.

- Trebamo predsjednika koji poštuje Ustav, broj jedan, trebamo predsjednika koji je zapadno orijentiran i trebamo predsjednika koji će stvarno ljudima pokazati kako na toj dužnosti voditi civilizirani, kulturni politički dijalog, a ne sve ono što smo gledali od Milanovića zadnjih pet godina, poručio je.