Vlada predstavila novi paket mjera pomoći, ide i novi dodatak za umirovljenike Foto: VV arhiva; Pexels / ilustracija

Vlada predstavila novi paket mjera pomoći, ide i novi dodatak za umirovljenike

Varaždinske vijesti | 6.9.2024. u 17:45h | Objavljeno u Aktualno

Vlada je na današnjoj sjednici sedmi paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu, čija je vrijednost gotovo 250 milijuna eura i koji, kako je istaknuo predsjednik Vlade Andrej Plenković, ima "dva ključna prioriteta - zadržati nisku cijenu energije i zaštititi najranjivije u društvu".

102 milijuna eura subvencija za struju i 35 milijuna za plin

- Što se tiče struje, s obzirom da se mijenjaju okolnosti na europskim i globalnim tržištima, Vlada će nastaviti i dalje subvencionirati kućanstva te javni i neprofitni sektor, mikro, male i srednje poduzetnike. No, na razini Europske unije postupno se sve države povlače iz politike intervencionizma i potpore građanima i gospodarstvu pa je stoga dogovoreno da dođe do određenog povećanja cijena struje od ukupno deset posto kroz šest mjeseci - priopćili su iz Vlade.

Paket_mjera_-_rujan_2024-01.jpg

- To povećanje išlo bi u dvije faze - za studeni bi računi bili veći oko 6,5 posto, a ostatak povećanja bi bio početkom iduće godine. Da nema mjera, prosječna zamišljena potrošnja jednog kućanstva je 584 eura, sa mjerama Vlade 482 eura. Godišnja ušteda tako iznosi 102 eura i to je značajno subvencioniranje - rekao je Plenković i dodao da je vrijednost ove mjere oko 102 milijuna eura.

- Kada je riječ o plinu, zahvaljujući mjerama Vlade, na primjeru godišnjeg troška za plin u prosječnom kućanstvu, godišnja ušteda će iznositi 85 eura. Vrijednost mjere za subvencioniranje troška plina je 35,3 milijuna eura, a kada je riječ o javnom i neprofitnom sektoru te malom poduzetništvu, režim i model djelovanja je isti kao što je bio i u proljetnom paketu. I kod plina ukupno će povećanje biti deset posto kroz šest mjeseci. Za toplinsku energiju, subvencija za prosječni stan od 60 metara kvadratnih iznosi 62 eura godišnje. Tržišna cijena je 377 eura, a s mjerama Vlade 315 eura godišnje. Vrijednost ove mjere je 2 milijuna eura - navode iz Vlade.

Paket_mjera_-_rujan_2024-02.jpg

Za ugrožene kupce energenata država će izdvojiti 24 milijuna eura

Drugi dio paketa je ciljan i odnosi se na najranjivije u hrvatskom društvu. Prije svega, radi se o naknadi za ugrožene kupce energenata, a riječ je o 88.500 osoba u statusu ugroženog kupca energenata koje imaju pravo na podmirivanje troškova električne energije, plina ili toplinske energije. Ukupan iznos mjesečne naknade je 70 eura u obliku vaučera.

Među mjerama je i naknada za ublažavanje porasta troškova energije za pružatelje socijalnih usluga, a radi se o pružateljima usluga pomoći u kući, smještaja u udomiteljskoj obitelji, organiziranog stanovanja i boravka. Ovisno o broju korisnika riječ je o mjeri koja iznosi od 70 do 540 eura mjesečno. Ukupna vrijednost mjere za pružatelje socijalnih usluga iznosi 2 milijuna eura.

Umirovljenicima kroz jednokratnu pomoć 76,5 milijuna eura

Među najranjivijim skupinama su i umirovljenici koji će dobiti još jedan krug jednokratnih potpora, deveti po redu, a koji će biti namijenjen onima kojima je mirovina do 840 eura.

Paket_mjera_-_rujan_2024-03.jpg

- Riječ je o podršci države na način da se ublaže troškovi koji se događaju zbog rasta, doduše minimalnog, cijena energenata, ali da oni taj teret puno lakše podnesu. Podršku ovoj mjeri daje Hrvatska stranka umirovljenika kao dio naše koalicije, ali i sve ostale stranke, a danas smo dobili i podršku Matice umirovljenika i Sindikata umirovljenika Hrvatske - rekao je premijer i najavio da će Matica i Sindikat umirovljenika s ministrom Marinom Piletićem voditi dijalog o predstojećim zakonskim izmjenama kojima će se dodatno unaprijediti njihov položaj.

U ovoj mjeri riječ je o 760 tisuća umirovljenika s mirovinom do 840 eura, a ukupna vrijednost mjere je 76,5 milijuna eura.

- Cilj naše mirovinske politike je da se u predstojećem razdoblju jača cijeli mirovinski sustav i da se unaprijedi položaj naših umirovljenika i na tom tragu će se pristupiti radu u vezi izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju. Rast mirovina u mandatu od 30 posto sa ciljem da prosječna sveukupna mirovina dođe na najmanje 750 eura, jasan je programski cilj Vlade - naveo je Plenković.

Namjera je da se pritom promijeni i način usklađivanja mirovina prema rotacijskoj formuli 85 prema 15 prema povoljnijem iznosu rasta plaća i troškova života.

Do sada je za umirovljenike bilo osam paketa mjera vrijednih ukupno 537 milijuna eura, dok će novi paket o kojem se danas donosi odluka, iznositi dodatnih 76,5 milijuna eura, koji će biti isplaćeni tijekom jeseni.

Potpore za studente i nezaposlene branitelje

Vlada nastavlja i s potporom studentima u iznosu od 4,5 milijuna eura. Putem Ministarstva znanosti i obrazovanja s ovom subvencijom prema 25 studentskih centara u 25 gradova osigurano je da studentska prehrana ne poskupi za 20 posto.

- Također, tu je i mjera naknade nezaposlenim hrvatskim braniteljima u iznosu od 1,3 milijuna eura. Riječ je o oko 13 tisuća osoba koje će dobiti jednokratnu novčanu naknadu od 100 eura za ublažavanje rast troškova života - ističu iz Vlade.