Plaćanje parkiranja karticama i mobilnom aplikacijom: hoće li Varaždin postati grad "pametnog parkinga"? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Plaćanje parkiranja karticama i mobilnom aplikacijom: hoće li Varaždin postati grad "pametnog parkinga"?

VV | 3.10.2021. u 16:33h | Objavljeno u Aktualno

U Gradu Varaždinu sutra bi se trebao održati sastanak između predstavnika Grada i Best in Parkinga, bečke tvrtke koja je preuzela koncesiju za parkiranje na području Varaždina od Crtorada. Najavio je to varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj u emisiji VTV televizije Varaždin info.

- Kao što znate, prema Odluci o parkiranju uvedene su tri zone parkiranja. Varaždinci su već mogli vidjeti da se mijenjaju parkirni automati, a preko ovog vikenda trebale su "osvanuti" i nove oznake zona: prva, druga i treća zona. Razgovarat ćemo o mogućnosti unapređenja ove usluge. Naime, ovi sadašnji parkirni automati, osim što već jesu "zeleni", jer imaju solare, zasad su imali mogućnost samo primanja kovanica. Plan je da ubuduće građani mogu plaćati karticama, SMS-om, kao i dosad te putem mobilne aplikacije. I ne samo to. Želimo da Varaždin postane ogledni grad. Doista se nadam da ćemo uspjeti dogovoriti s Best in Parkingom da budemo grad "pametnog parkinga", da sva mjesta parkirna budu opremljena senzorima što znači da kada vi, primjerice, tražite parking u Cesarčevoj ulici, aplikacija će vas odvesti na najbliže prazno parkirno mjesto - najavio je Bosilj.

Istaknuo je kako imaju velike planove vezane uz parkiranje na području Varaždina.

- Očekujem svakog trenutka i jedno pismo namjere Best in Parkinga, bečke tvrtke koja je preuzela koncesiju od Crtorada. To je jedna ozbiljna tvrtka koja se dosad bavila podzemnim garažama koje ima diljem Europe. Ovo je prvi put da su "izašli" na površinu zemlje i mi ćemo biti ogledni primjer u tome. Također, očekujem da ćemo pokrenuti i nove nadzemne garaže što nam je i plan u ovom mandatu, pri čemu ne mislimo uništavati zelene površine. Danas svaki stan ima dva do tri vozila i u Gradu Varaždinu dobro smo svjesni s problemom nedostatka parkinga - rekao je Bosilj.