Palača Zakmardy predana u posjed Varaždinskoj biskupiji

vv | 18.10.2024. u 16:53h | Objavljeno u Aktualno

Palača Zakmardy predana je u posjed Varaždinskoj biskupiji današnjim rješenjem varaždinskog Trgovačkog suda, čime je vjerojatno okončana pravna bitak za ovu staru zgradu od 476 kvadrata s 304 m2 dvorišta na samom rubu najljepšeg varaždinskog parka, šetališta kojeg je osmislio varaždinski gradski fizik Muller.

Nakon što je otišao u stečaj Stanoing, tvrtka koja je bila vlasnik palače i u njoj imala sjedište, počela je prodaja njezinih nekretnina, među kojima i  atraktivne zgrade jer je bila založena kao osiguranje povrata kredita. Najviše zanimanja za palaču pokazala je Varaždinska biskupija, koja ju je i kupila, ali kupnju je osporavao  Grad Varaždin.

- Grad Varaždin ima pravo prvokupa za palaču Zakmardy jer je to kulturno dobro i mislim koristiti to pravo jer je to prvorazredan objekt i moramo ga privesti k svrsi; srediti fasadu, promijeniti prozore i datu mu novu namjenu, vjerojatno muzejsku i onda će trg zablistati u punome sjaju – rekao je u travnju prošle godine varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj prilikom otvorenja susjednog, novouređenog Europskog trga.

Sukladno tome, Grad je podnio tužbu, ali bezuspješno. .

https://www.varazdinske-vijesti.hr/aktualno/trgovacki-sud-odbacio-tuzbu-grada-varazdina-i-dosudio-palacu-zakmardy-varazdinskoj-biskupiji-83508

Tako je  pravnu bitku na kraju dobila Varaždinska biskupija.

-Nakon što je rješenje o dosudi od 13. travnja 2023. postalo pravomoćno  rješenjem Županijskog suda u Šibeniku 28. rujna 2023., odnosno  nakon što je 5. svibnja 2023.  kupac uplatio kupovninu od 850 tisuća eura na račun Financijske agencije, sud je primjenom čl. 108. st. 4. Ovršnog zakona u vezi sa čl. 247. st. 1. Stečajnog zakona riješio kao u izreci, stoji u obrazloženju rješenja na koje ne postoji mogućnost žalbe pa je izgledno da će palača Zakmardy dobiti novu namjenu, zajedno s podrumskim dijelom u kojem je ugostiteljski objekt s najljepšom teresom u Varaždinu...

medina_skrinja2.jpg

m.jpg

mm.jpg